Kultur

Trapetskonst och workshop i ledarskap

Av: 

Malin Krutmeijer

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

En trasslig föreställlning.
En trasslig föreställlning.

KULTUR

NYCIRKUS » Cirkus Cirkör är vad man kallar ett starkt varumärke vid det här laget, och det märks i den tjocka programbibba som delas ut vid urpremiären på Knitted piece, som spelas på Confidencen i sommar. Här finns slagkraftiga självbeskrivande fraser som ”uppkäftigt engagemang” och ”solidarisk individualism”. I enlighet med ledorden ”entreprenörskap-hängivenhet” säljer man uppkäftigheten och solidariteten till företag i ”skräddarsydda events” och workshops i ”värderingsstyrt ledarskap”.

Jargongen och attityden till konstnärligt skapande som ”produkt” är svårsmält, men föreställningen är genomproffsig och vacker. I en scenografi av benvitt garn, trådar och stora nystan vävs fenomenal akrobatik samman med koreografi, på ett sätt som är typiskt för Cirkör. Artisterna går på lina, står på händer, utför avancerade trapetskonster och spelar violin insnärjda i trassel, nät och knutar.

Emellanåt uppstår en säregen stämning i spänningsfältet mellan fångenskap och trygghet, desperation och glädje, som tyvärr förtas av några banala talade partier. För mycket poesi är kanske inte säljbart.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!