Kultur

Assanges moraliska kollaps

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Skyddade inte sina källor efter publicering

Efter att ha suttit fängslad i olika militärbaser i över ett och ett halvt år har 24-årige Bradley Manning nu åtalats av en amerikansk militärdomstol för att ha läckt hemliga dokument till Wikileaks. Risken är stor att han döms till att leva resten av sitt liv i fängelse. Vems fel är det?

Främst är det naturligtvis amerikanska statens fel. Men att USA är en krigsekonomi vars lagar kräver nationalistisk lojalitet av medborgarna, och alldeles särskilt om de är soldater, är ingen nyhet.

Frågan är vem som är ansvarig för att 24-årige Bradley Manning valde att på egen hand utmana denna militära supermakt och det på ett så inkompetent sätt att han genast pratade bredvid mun och avslöjade sig själv. Jag påstår att den ansvarige för detta fiasko heter Julian Assange.

När Assange startade Wikileaks 2006 sades huvudpoängen vara att han med hjälp av ett sinnrikt utformat datornätverk och avancerad kryptologi kunde garantera anonymiteten för alla som ville läcka känslig information. Wikileaks påstod sig kunna erbjuda ett mycket starkare källskydd än traditionella medier.

I dag vet vi dock att Julian Assange gjorde en ödesdiger missbedömning. Han förstod inte att den journalist som tar emot uppgifter från en hemlig källa har ett mycket långtgående ansvar för källans säkerhet. Det handlar inte alls bara om hur informationen tekniskt överförs. Minst lika viktigt är att undersöka om läckan är psykiskt tillräknelig. Förstår han vilken risk han löper? Kan han efter publiceringen tänkas vilja skryta om saken på krogen eller i ett chattrum, och på så vis förstöra sitt liv?

Om något sådant sker är journalisten delansvarig. Den journalist som erbjuds hemlig information från en källa som inte förstår sitt eget bästa måste överväga om ansvaret för källans säkerhet kanske kräver att materialet inte publiceras över huvud taget.

Detta ansvar tog inte Julian Assange. Han inbillade Bradley Manning och oss andra att Wikileaks teknik gjorde det möjligt att tryggt göra sådant som i alla tider varit livsfarligt. På så vis ledde han en ung människa över stupet. Sedan använde Julian Assange det läckta materialet till att med buller och bång göra sig själv till världskändis.

Julian Assange gillar att döma ut journalister som en moraliskt lågstående fårskock. Jag tror dock inte att särskilt många av de journalister som han spottar på skulle orka se sig i spegeln om de hade varit ansvariga för det öde som just nu drabbar soldaten Bradley Manning.

Dan Josefsson

ANNONS

Njut av över 500 000 ljudböcker - prova BookBeat gratis i en månad!

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!