Kultur

”Jag tycker om dansbandsmusik”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

DEBATT SVT:s vd Eva Hamilton: vi är inte förment folkliga när vi visar Dansbandskampen.

Foto: JERKER IVARSSON

Olle Jönsson i Lasse Stefanz.

I fredags förra veckan ägnade Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg dansbandsmusiken nästan ett helt uppslag, sedan Thomas Deutgens bok om Lasse Stefanz hamnat på hennes bord.

Hon konstaterar insiktsfullt att det inte är meningsfullt att försöka bedöma huruvida musiken är bra eller dålig, det handlar om att se den i sitt sammanhang. Den angår väldigt många och är ”helt enkelt genialisk att dansa till”.

Men när SVT hösten 2008 och 2009 sände Dansbandskampen, då fick SVT ”rättmätig kritik”. Varför då kan man undra. Jo, för att vi nedlät oss till att sända ”lyteskomik på prime time”, det vill säga vi direktsände från ett stort dansgolv i Strängnäs, som fyllts av par i alla åldrar som rest dit från hela Sverige.

I jakten på tittarsiffror så skulle jag och Peter Settman (programledare för Dansbandskampen) ha låtsats ”äääälska dansbandsmusiken”. Alltså var vi förment folkliga och därmed föraktliga.

Hallå, Åsa Linderborg, hur tänkte du nu?

Kanske var det så, att SVT observerat precis samma sak som du? Att dansbandsmusik är lika mycket svensk kultur som Lasse Winnerbäck och Kent?

Att den utgör en del av efterkrigstidens tradition, att många reser långt bara för glädjen att få dansa till den, att det finns ett antal superproffs, Larz- Kristerz, Scotts och Lasse Stefanz och några till som år efter år engagerar stora delar av svenska folket. Att dansbandsmusiken helt enkelt är ... ja just det ... genialisk att dansa till. Kort sagt: bra kvalitativ underhållning, inte minst för den äldre delen av vår publik – en målgrupp som public service har ett särskilt ansvar för.

Huruvida jag som chef för SVT själv tycker om ett program eller en musikart är naturligtvis ointressant. Utbudet skulle bli tämligen likriktat om jag skulle sätta min gilla-stämpel på de 22 000 timmar SVT sänder varje år.

Hela tanken är märklig. I själva verket är det program, som tillför ny kunskap om sådant jag eller andra inte hade en aning om att vi var intresserade av, det mest värdefulla.

Men Åsa, med detta sagt – och kanske skakar dina förutfattade meningar nu till en smula: jag råkar faktiskt tycka om dansbandsmusik, helt enkelt för att jag gillar att dansa! Nästa gång du vet vad jag tycker, kan du väl fråga först?

Eva Hamilton

vd, Sveriges Television

.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!