Hjörne kör Stampen ner i avgrunden

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Frikostiga bonusar och bolagsköp bakom nedskärningarna på GP

Peter Hjörne, storägare i Stampen-koncernen. Foto: Roger Lundsten
Peter Hjörne, storägare i Stampen-koncernen. Foto: Roger Lundsten

DEBATT Föreställ dig följande scenario: du äger och kontrollerar Sveriges näst största morgontidning, i Sveriges näst största stad. Utöver det kontrollerar du en rad andra bolag och är god för en herrans massa pengar, som din släkt håvat in i generationer.

Föreställ dig dessutom att den nyss nämnda tidningen inte haft någon direkt konkurrent under de senaste 15 åren, och att du därmed i princip har monopol på dagstidningsmarknaden i en stad med över en halv miljon invånare. Förutsättningarna kan knappast vara bättre.

Men det går att misslyckas – fatalt, till och med. Allt som behövs är en viss dos av storhetsvansinne och en rejäl dos av girighet.

Fråga Peter Hjörne.

Han har nämligen lyckats driva sin släkts koncern käpprätt ner i avgrunden.

Mediebranschen har länge varit skakig, Stampen inkluderat, och Hjörnes lösning har varit att agera som en yuppie under Wall Streets glansdagar genom att köpa varenda bolag han kommit över, samtidigt som ledningen fått frikostiga bonusar trots skrala resultat. 2012 fick till exempel aktieägarna 48 miljoner i utdelning – mitt under pågående sparpaket.

Och det är ett beteende som nu har fått konsekvenser.

I Stampens senaste bokslut fick man göra en goodwillavskrivning på 790 miljoner. Det innebär att de köpta bolagen gått sämre än väntat och plötsligt tappat radikalt i värde, samtidigt som koncernen tappat 500 miljoner kronor i intäkter. För den som inte gillar siffror sammanfattas det hela bäst med ett ord: katastrof.

En katastrof som nyligen påtalades i en rad sylvassa artiklar signerade Göteborgs-Postens kulturchef Gabriel Byström, som oroade sig över vad som händer med demokratin när tidningar styrs av ekonomiska intressen, snarare än publicistiska. Byström såg ett problem i att ledningens bonusar skulle betalas genom ett minskat utrymme för kvalitetsjournalistik, som allt som oftast är dyr att skapa.

Hjörne var dock inte sen med att svara på kritiken. Här fanns inga demokratiska problem. Dyra förvärv och skyhöga direktörsbonusar var inga konstigheter – problemet var att konsumenterna ändrat sina medievanor. ”Ett matchreferat i halvtid” kallade Hjörne Byströms artiklar och menade att det var för tidigt att dra några slutsatser. Investeringarna var minsann bra och om man bara ger det tid kommer det bli fart på maskineriet.

Men för ett par veckor sedan presenterade ledningen för Stampen sin strategi för att tackla ekonomin. Dåliga affärer och höga ersättningar till ledningen ska finansieras genom en brutal bantning av redaktionerna.

Av Stampen Local Medias 305 journalister ska nämligen var femte bort, då de kostar för mycket. På flaggskeppet Göteborgs-Posten ryker inte mindre än 40 redaktionella tjänster. Detta på en redaktion där 25 journalister slutade för inte mindre än två år sedan.

Kvar blir inte många journalister som ska granska makten i Göteborg, vilket riskerar att bli direkt förödande – särskilt i mutornas huvudstad Göteborg. Här finns många exempel på hur kommunala tjänstemän kunnat fortsätta med sina miljonfiffel

i all oändlighet om de inte blivit upptäckta av grävande journalister.

När de stora mutskandalerna rullades upp i Göteborg 2010 så gjordes det av reportrar på SVT:s Uppdrag Granskning – polisen fick till och med samma tips men hänvisade i stället till medierna.

Om samma situation uppstod i dag, eller ännu värre: om ett par år, är det oklart hur utgången skulle se ut. Utöver det rikstäckande programmet Uppdrag Granskning görs det i dag inte mycket grävande journalistik på västkusten. Redaktionen på Göteborgs-Posten är kraftigt decimerad, på GT jobbar ett fåtal och TV4:s lokalnyheter är sedan några veckor ett minne blott, precis som tidningen Metros redaktion. Det innebär att Göteborg i det närmaste står inför en situation där hela det granskande uppdraget vilar på SVT.

Inte ens Peter Hjörne kan hävda att det inte är ett demokratiskt problem.

Magnus Carlsson

Magnus Carlsson är frilansjournalist och jobbar bland annat med att bevaka kultur- och nöjeslivet i Göteborg. Han har tidigare jobbat på Göteborgs-Posten.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.