Kultur

Läs på om asylrätten, FP

Av: 

Petter J Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Begränsningar strider mot FN:s flyktingregler

Med förra veckans utspel om utökade försörjningskrav och tillfälliga uppehållstillstånd öppnade folkpartiledaren Jan Björklund uppenbarligen Pandoras ask. Nu kan även de mest olyckliga kombinationer av okunskap och omänsklighet tyckas och tryckas i partiets namn.

I går föreslog en grupp kommunalråd och partistyrelseledamöter ett ”tak” för hur många flyktingar Sverige ska ta emot. ”Kommunernas årliga förmåga till ett humant och fungerande flyktingmottagande borde därför utgöra ett tak för Sveriges samlade åtagande” skriver de fyra (Dagens Nyheter 4 feb) och får med ens Jan Björklunds idéer att framstå som genomtänkta.

Den som använder ordet flykting och tak i samma mening visar nämligen bara att hen helt saknar kunskap om asylrätten.

För med ett tak skulle Sverige bryta inte bara mot EU:s flyktingregler utan också tvingas lämna FN:s flyktingkonvention. Alldeles oavsett hur många de är, så har alla som uppfyller kraven enligt FN-konventionen också rätt till asyl. Detsamma gäller dem som kallas alternativt skyddsbehövande, för det mesta folk som flyr från krig. Men här är det EU-regler som styr.

Det är själva innebörden av begreppet asylrätt - individens rätt till skydd oberoende av staternas önskemål, en tanke som i andra sammanhang brukar vara populär bland liberaler.

Men det berättar folkpartisterna inte. Mest troligt för de inte begripit det själva, eller för att de tror att deras väljare ska gå på bluffen. Vilket som nu är minst smickrande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan Björklund

Pandora (smyckesbolag)