ÅSIKT

Hänsynslöst och slarvigt, Aktuellt

SVT slår fast att Aftonbladets politiske chefredaktör är ”avskydd” på grund av ”godhetsknarkande”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
1 av 2 | Foto: SVT
Ur Aktuellt 16 augusti

avUlrika Stahre

KULTUR


Godhetsknarkare. Godhetsapostel. Naiv.

De nedsättande kommentarerna och epiteten är många mot människor som helt enkelt vill vara till hjälp för andra.

Vara solidariska, till exempel.

Det är väldigt mycket 2018 att ordet ”solidaritet” inte ens används längre – insikten att det är nödvändigt att gå i någon annans skor stämplas som naiv, något en människa gör för att få status. Det är en skam.

När Aktuellt-redaktionen i går satte ljuset på ”godhetsknarkandet” gör man det med påan ”Är det alltid bra att vara god?”. Experten heter Ann Heberlein, numera riksdagskandidat för M. En annan expert heter Ivar Arpi, konservativ ledarskribent på Svenska Dagbladet. De får bre ut sig om vad ”godhetsknarkande” är, måttligt motsagda av författaren Martina Montelius och den politiske chefredaktören på denna tidning, Anders Lindberg. Om Lindberg får vi veta att han är ”avskydd i vida kretsar”. Ja, i högerextremistkretser, glömde Aktuellt att berätta.


Reportagets upphovsman Ulf Mattmar leker att han ger en tiggare 100 kronor och frågar sig om det är en god handling. Klipp till Heberlein som förklarar att det är det inte alls. Case closed.

Ingen utredning av hur en förolämpning som ”godhetsknarkare” över huvud taget har kunnat bli accepterat språkbruk. Inget ifrågasättande av den heberleinska synen. Hon har ju nämligen skrivit en bok om saken. Aktuelltredaktionen är inte bara slarvig och hänsynslös, den är också djupt auktoritetstroende.

Aktuellt är inte min Public Service.


Uppdatering: I ett blogginlägg har SVT bett om ursäkt för formuleringen om Anders Lindberg.

ARTIKELN HANDLAR OM