ÅSIKT

Kunnigt och liberalt om nojans politik

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avPetter J Larsson

Edward Snowden talade till ett tusental stunder i Lund

Edward Snowden talade via videolänk till studenter i Lund.

Regeringar ljuger, all makt korrumperar, övervakningen är farligare än terrorismen och vi borde kryptera all kommunikation.

Så kan man i några ord sammanfatta Edward Snowdens budskap när han på torsdagskvällen talade via videolänk till ett tusental studenter i Lund. Men det gör honom inte rättvisa. Han är som den sämsta sortens politiker, som inte kan svara ja eller nej på en fråga - sällan svarar alls - utan i stället mal på om det han själv tycker ska sägas. Dessbättre är det oavbrutet genomtänkt, och dess­utom kryddat med fina punchlines: ”att inte bry sig om övervakningen för att man själv har rent mjöl i påsen är som att inte bry sig om yttrandefriheten för att man inte har något att säga.”

Han utgår ifrån en liberal syn på sam­hället, där människor ska lämnas ifred att sköta sitt så länge de inte skadar andra. Men han blandar in en del tankegods som klingar konservativt: hemmet som måste skyddas från statlig insyn, privatlivet som måste fredas. Det civila samhället står närmast i motsats till staten. På en direkt fråga försvarar han till och med lite försiktigt rätten att bära vapen: det är garantin för att kunna göra uppror mot en orättfärdig statsmakt.

Mest intressant är hans syn på den rädslans politik som breder ut sig. För fastän världen aldrig varit tryggare - barnadödligheten går ner, livslängden ökar, sjukdomar försvinner, brott och krig blir färre - är det bara larmrapporterna, systemkollapserna, vi hör talas om. Politikerna svarar med att lova omedelbar handling, också mot sådant de inte kan styra. Terrorismen är det bästa exemplet, 15 år nu av noja och över­vakning.

Det vi skulle behöva, säger Snowden, är politiker som vågar säga att ja, det kommer alltid att inträffa terrordåd i ett öppet samhälle. Men det är det värt. Risken är större att du ramlar i badkaret.

I synnerhet, kan man tillägga, som varken den amerikanska eller någon annan stat har kunnat visa att massövervakningen av medborgarna har stoppat en enda terroristattack.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lund