Kultur

Möjligt att återta vår socialistiska välfärd

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Men Marcal ser framtiden i bättre fungerande kapitalism

Katrine Marcal.
Katrine Marcal.

Katrine Marcal (Aftonbladet 26 ­juli) avfärdar föraktfullt America Vera-Zavalas (Dagens Nyheter 22 juli) ­hyllning till 1970-talets välfärdsdröm. Det var en tid då post till kvinnor adresserades till män och homosexualitet klassades som en sjukdom, ­fnyser hon.

Vad Marcal, och alla de som vill ­demonisera 1970-talet, inte vill se är att det var en tid då homosexualitet upphörde att ses som en sjukdom, kvinnors ställning förbättrades snabbare än någon ­annan tid, skillnaden mellan fattiga och rika var mindre än någonsin, det byggdes ett offentligt ­finansierat, ägt och drivet välfärds­system med få motsvarigheter i världen.

Det var en tid när också socialdemokratiska ledarskribenter ansåg att ­politiken skulle överordnas marknaden.

Kritiken mot det brott som skedde ­under 1980-talet, med marknadens primat, ökade klassklyftor och en allt mer privatiserad offentlig sektor avfärdar hon som en ­enda lång konspiration.

Nej, ingen tror att man kan flytta ­tiden 40 år tillbaka. Men det finns ett val mellan det centervänsterprojekt som Marcal gjort sig till talesperson för (som tror att framtiden ligger i mer ­effektiva marknader och en bättre fungerande kapitalism och som lett fram till den europeiska socialdemokratins sönderfall) och de som tror att det är möjligt och nöd­vändigt att återupprätta ett solidariskt välfärdsprojekt med syfte att flytta makten från marknaden och lägga bestämmanderätten över produktionen i hela folkets händer, som det hette i ett klassiskt socialdemokratiskt partiprogram.

Kjell Östberg

ANNONS

Hitta ett bra elavtal för dig när priserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

America Vera-Zavala

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

America Vera-Zavala

Aftonbladet

Katrine Marçal