M:s öppna hjärtan blev en vass armbåge

Nya förslag inget varmt välkomnande för flyktingar

Medan småpartierna ägnat vintern åt att överträffa varandra i att försvåra invandringen till Sverige, har de öppna hjärtanas parti inväntat den arbetsgrupp, som i går presenterade några löst uppblåsta försöksballonger.

Alla har ett ansvar att göra sig anställningsbara, inleder man. Det ska åstadkommas med ökade aktivitetskrav, utbildningsplikt, möjlighet att kombinera bidrag och jobb, utökade försörjningskrav för anhöriginvandring.

Ja, man kan antagligen väcka valfri moderatpolitiker mitt i natten och ställa vilken fråga som helst. Svaret kommer att bli detsamma: arbetslinjen.

Vad blir tolkningen av det? Att invandrarna sitter på händerna? När problemen i själva verket snarare stavas byråkrati, diskriminering och brist på jobb.

Mest kontroversiell är en idé man snott från Folkpartiet, som snott den från Kristdemokraterna, som snott den från SD: tillfälliga uppehållstillstånd – som kan bli permanenta om man får ett jobb.

Som integrationsåtgärd är det kontraproduktivt. Är det något flyktingar behöver för att våga satsa på sitt nya land, är det väl vetskapen att de får stanna?

Som signalpolitik, däremot, kan det kanske obehagligt nog fungera: alla ni syrier och irakier som nu flyr för era liv från Assad eller IS: kom inte hit, vi bjuder med armbågen.

Som Muf skriver på Facebook: ”Vi ska inte möta människor på flykt med hot om hemresa”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln