Æ är varm som en brasa

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Spröd och hudnära musik av norske protestsångaren Erling Ramskjell

Norske artisten Æ (Erling Ramskjell). Foto: Gaya Arutyunyan
Norske artisten Æ (Erling Ramskjell). Foto: Gaya Arutyunyan

MUSIK Landskapet vid nordnorska Træna är storslaget. Bilderna doftar tång, diesel och torsk. Det var här som visrockaren Stefan Sundström vilade upp sig från turnerandet och skrev boken Stefans stora blå. Och det var här han träffade Norges motsvarighet som protestsångare, Erling Ramskjell med artistnamnet Æ. Som han nu producerat på cd med den inte helt uttömmande titeln Æ (RÖ001).

Omslaget signalerar hård mörk metall. Medan det verkliga innehållet är något helt annat; sprött, hud­nära, gränsande till bräcklig vispoesi.

Det är svårt att se den här musiken växa fram på en ö i Atlanten, utsatt och vind­pinad. För den är varm och ombonad som en evigt sprakande brasa i ett hörn av rummet.

Melodierna och texterna följs åt som tvillingsjälar. De är så att säga varandras förutsättningar. Och några strofer fastnar direkt: ”För en gångs skull är man fri” och ”Overkligt grönt. På upphällningen”.

Mestadels är det melankoli i lojt tempo. Lite försynt sådär, skrivet av en rockare som undrar vart han är på väg. Stefan Sundström håller låg profil och hörs ibland i nån bakgrundskör, annars inte. Hela cd:n har överhuvud taget en dynamisk profil som annars inte brukar förknippas med Sundström.

Här tror jag helt enkelt att naturen i Træna tagit över musiken genom sina stormar, vattenstånd – och tystnader. 

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.