Kultur

Nytt Nobelmuseum – kanske med en opera som granne?

Det finns fler sätt att skapa nya turistmagneter

Av: 

Claes Wahlin

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Efter protesterna mot ett nytt, guldpläterat Nobelmuseum på Blasieholmen har nu Nobelstiftelsen efter diskussioner med Stockholms stad lagt fram ett nytt förslag: Slussen.

Museet ska placeras på Stadsgårdskajen, vid vattnet mittemot det så kallade Glashuset på Stadsgårdsleden. Där kommer en övertäckning byggas kring 2023, vilket skulle innebära att ett Nobelmuseum kan börja uppföras 2025 eller 2026. Förhoppningen är att det ska stå klart inom två år.

Nu inleds en process för att hitta finansiering (förmodligen inget problem) och en arkitekt (förslaget kommer säkert att möta protester). Tidsplanen är möjligen en smula optimistisk. Få byggen i Stockholm står färdiga i tid, lika lite som budgeten hålls.

Stockholms stadsbyggnadsråd Joakim Larsson (M) pratar om en ”mötesplats för alla stockholmare” (när gör han inte det?), även om det givetvis i första hand handlar om turister, svenska och utländska.

Jag önskar att samma entusiasm fanns inför ett nytt operahus, även det skulle locka turister. Förslaget om att förlägga ett operahus – Masthamnsoperan – lite längre ut längs Stadsgårdskajen kanske får nytt bränsle – eller ny dynamit – av ett museum med nobelt namn i närheten.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Nobel Center planeras vid Slussen

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nobelstiftelsen

Kungliga Operan

Slussen