ÅSIKT

Är världen redo för en dystopisk promenadpodd?

Patrik Syk går ut och går med ”The Walk” i öronen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avPatrik Syk

KULTUR

Tänk dig att du går genom ett krigshärjat Skottland. Du är en hemlig agent på uppdrag och myndigheterna är dig hack i häl. Du får ett paket som måste till Edinburgh och det fort. Men det finns ett problem, en EMP (elektromagnetisk puls) har slagit ut all elektronik (utom din såklart) och även alla fordon. Bara att börja knata med andra ord.

Så börjar podcastäventyret ”The Walk”, som mycket väl kan bli 2018 års stora snackis. Skrivet av hyllade författaren Naomi Alderman och producerat av Panoply är ”The Walk” specialproducerat för att göra dina promenader till något utöver det vanliga. Med hjälp av en röst i din öronsnäcka blir du lotsad genom landskapet tillsammans med ett tv-team från BBC som hjälper dig genom avspärrningarna utan att ana att det faktiskt är du som är ”terroristen” alla letar efter.

Jag har tidigare skrivit om de olika försök till fiktion som dykt upp i poddosfären under de senaste åren. Under 2017 fick vi bland annat höra om medicinska experiment på återvändande soldater i ”Homecoming” och plåga oss igenom den sockersöta och outhärdliga musikalen ”36 Questions”. Stora och dyra produktioner men ännu har inte fiktionen slagit riktigt stort och brett världen över. Kan ”The Walk” bli årets ”Serial” eller ”Dirty John”?
Nja, efter att ha lyssnat på de två första avsnitten så tror jag inte världen är helt mogen för en dystopisk promenadpodd. För tanken verkar faktiskt vara att du ska promenera under tiden du lyssnar.

Avsnitten är ca 25 minuter vilket blir ungefär raska tre kilometer. Men vi får se, sedan premiären för en vecka sedan har fyra av vad som ska bli 31 avsnitt släppts och om bara vädret blir lite bättre kan det nog bli en vända ut bland övergivna bilar och militära vägspärrar.

ARTIKELN HANDLAR OM