Mejla

Åsa Linderborg

Ge Nobels fredspris till Bradley Manning

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Avslöjade USA:s krigsförbrytelser i Irak - prisas med ett liv i fängelse

Bradley Manning.
Bradley Manning.

Bradley Manning är 25 år och kommer troligtvis att tillbringa resten av sitt liv fängslad på en militärbas. Brottet: Manning har läckt 700 000 dokument till Wikileaks som avslöjar amerikanska krigsförbrytelser i Irak, bland annat hur en militärhelikopter avrättade civila i Bagdad 2007.

Saken är uppmärksammad, men ändå gör vi inte mer än en notering kring det faktum att en whistleblower riskerar livstid. Förhörd och förstörd av metoder som får FN:s rapportör att larma om tortyr.

Man kan säga, att Mannings syfte – att få i gång en debatt om USA:s krigsförbrytelser – har helt misslyckats. Det finns ingen opinionsstorm, inga politiker som har nåt att säga eller som drar några slutsatser. Eller som Jonas Thente snyggt i DN sammanfattar: ”… en sån där tystnad som sprider sig på vilket party som helst, när någon råkar säga någon vidrig sanning om någon annan så att alla hör. Tystnaden som infaller innan alla nervöst famlar efter sina kläder och säger att det är dags att tänka på refrängen.” (30 nov 2010)

För USA gäller alltid specialregler, finns det alltid ursäkter eller tillåtelse att tiga, idén om att varje övergrepp är ett undantag, att varje missriktat blodbad ändå har ett gott syfte. Att de slaktar människor i Mellanöstern för oss, för vår säkerhet. 

Tankeexperiment: Om Bradley Manning hade varit en rysk soldat som avslöjat krigsförbrytelser i Tjetjenien och för det riskerar livstids fängelse, hade han fått hjältestatus i hela västvärlden. Svenska opinionsbildare hade skrivit stort och kraftfullt, ledande politiker hade slagits om att komma med det skarpaste fördömandet. Vi i media hade haft namninsamlingar och digitala klockor som räknat antalet fängslade sekunder, det hade demonstrerats utanför ryska ambassaden dag och natt.

Med all rätt. Men ändå: Jag hittar fler upprörda röster om Pussy riot än om Bradley Manning. Tre ryska punkare i rånarluvor fängslas för att de spelar elgitarr i en kyrka – det får man inte göra i Sverige heller – och Folkpartiet ropar på medlemskap i Nato.

Pussy riot, och ofrånkomligen hamnar Putin i skottgluggen. Alls inte utan skäl, men när det gäller Bradley Manning kopplas Obama inte ens till ärendet.

Orsaken till att det inte blir nån opinionsstorm är att den svenska borgerligheten stödjer USA i alla väder. I realiteten betyder det att man hjälper USA att begå nya krigsförbrytelser. Det är också vad ett medlemskap i Nato skulle innebära.

Rättegången mot Manning pågår samtidigt som amerikanska drönare lättar för nya mål. Utredningen av helikopterbeskjutningen är nedlagd. Den enda som kommer att straffas är Bradley Manning, soldaten som borde få Nobels fredspris.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN