Polisstat i Sverige? Nej tack

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

162 författare, akademiker, journalister och kulturarbetare skriver upprop mot polisens jakt på papperslösa

integriteten kränks Polisen har som en del av det nya projektet Reva börjat utföra ­id-kontroller i tunnelbanan för att hitta papperslösa.
integriteten kränks Polisen har som en del av det nya projektet Reva börjat utföra ­id-kontroller i tunnelbanan för att hitta papperslösa.

Svensk polis utbildas i ”inre gränskontroll” inom det av regeringen initierade projektet REVA, ett samarbete mellan Polis, Kriminalvård och Migrationsverket. (REVA står för ”rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete”).

”Syftet är”, enligt Polisens formulering, ”att öka effektiviteten och rättssäkerheten i verkställighetsarbetet i enlighet med regeringens mål.”

I klarspråk innebär det att polisen genomför ID-kontroller av personer med ”icke-svenskt” utseende i Stockholms tunnelbana, på Möllevångstorget i Malmö och flera andra platser runt om i landet.

Polis som visiterar människor på gatan och kräver att de ska legitimera sig – om enbart misstanke om att de kan vara utvisningshotade asylsökande – är inte värdigt. Den enskilde medborgarens rättssäkerhet är i fara. Det är dessutom ett systematiskt kränkande av enskildas integritetsskydd.

Ska våra städer förvandlas till en plats för jakt på människor vars enda brott är avsaknad av gällande ID-handlingar?

Ska svensk polis bedriva denna jakt efter kriterier som ”utländskt utseende” och därmed få mandat för att agera strukturellt rasistiskt? Ska svensk polis med hjälp av svepskäl för accepterat polisiärt arbete, och på EU:s och svenska regeringens direktiv och med deras moraliska medgivande och finansiering, bedriva spaning på rasistiska grunder och kräva legitimering – utan att kriminella handlingar begåtts? Nej, säger vi.

Det finns redan en tung, internationell och nationell kritik mot den svenska asylpolitiken. Bristfälligt och summariskt genomförda utredningar där de asylsökande förväntas bevisa sina asylskäl och allt oftare ifrågasätts på juridiskt tvivelaktiga grunder. Projekt REVA bör även förstås i ljuset av ett Europa som stänger sina gränser mot de globala flyktingarna.

Vi kräver att det tillsätts en oberoende parlamentarisk kommission som granskar huruvida polisens metoder inom projekt REVA är lagliga samt förenliga med svenska och internationella asylregler och FN:s konventioner om mänskliga rättigheter.

Även konsekvenserna måste beaktas. Används svenska skattemedel för att påskynda införandet av en polisstat och för att etablera en alltmer inhuman människosyn som strider mot svenska och internationella lagar och överenskommelser?

Tills dessa frågor granskats och fått tydliga svar kräver vi att projekt REVA upphör.

Stöd namninsamling : Polisstat? Nej tack! Upprop mot REVA
Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.