Kultur

À Dieu Depardieu

Av: 

Nedjma Boucheloukh

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Lämnar Frankrike av skatteskäl – ”...har fått pass av Putin”

Frankrike står med långnäsa Gérard Depardieu och Anne Brochet i Cyrano de Bergerac.
Frankrike står med långnäsa Gérard Depardieu och Anne Brochet i Cyrano de Bergerac.

Adjö har redan många sagt till Gérard Depardieu nu när han flyttar från Frankrike och kanske ut ur folks hjärtan. Frankrikes största filmstjärna, som gjort ca 200 filmer, är i blåsväder efter att ha beslutat fly Frankrike på grund av höga skatter och troligtvis bosätta sig på andra sidan gränsen, i Belgien, där han nyss köpt fast egendom.

Reaktionerna haglar efter hans skatteexil och Gérard Depardieu är inte längre den populäre skådespelare i Frankrike som han varit, särskilt inte hos vänstern men inte heller hos högern. Vänstern ser flykten som icke-patriotisk, högern betraktar den som sorglig och passar på att kritisera regerings skattepolitik.

Till nära vänner har den 63-åriga stjärnan, enligt tidningen Le Monde, sagt att han har bestämt sig för att ”förkroppsliga oppositionen mot Francois Hollande” och att han ”började förbereda sin flykt dagen efter valet av en socialistisk president”.

Den franska filmstjärnan påstår till och med att han lämnar ifrån sig sitt franska pass efter att Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayrault kallat honom ”tarvlig”.

Skådespelaren tillade, fortfarande enligt Le Monde, att ”Putin har redan skickat ett ryskt pass till mig”, oklart om på skämt eller på allvar.

De som är besvikna på Depardieu anklagar honom för att vilja både ha kakan och äta den och för att han har utnyttjat den franska filmindustrin för att nu lämna skeppet samtidigt som fattigdomen i landet ökar och solidaritet behövs. Bara sitt lyxhotell i Paris har han bjudit ut till försäljning för 50 miljoner euro.

Det är för övrigt inte första gången på senare tid som Depardieus moral ifrågasätts. Nyligen bildade han duo med popsångerskan Gulnara Karimova, alias GooGoosha, dotter till Uzbekistans president Islam Karimov.

Kanske kan man säga att också kändisskap korrumperar och att absolut kändisskap korrumperar absolut.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!