ÅSIKT

Den afrikanska vänsterns framtid

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

En socialistisk angelägenhet

Vad gör ett vänsterparti som precis har förlorat ett parlamentariskt val? Anordnar en konferens om den afrikanska vänsterns framtid förstås. Den inflytelserike
egyptiske ekonomen Samir Amin är på plats i Stockholm för att tala om de utmaningar som kontinenten står inför. Under decennier har han kritiserat de finansiella, militära och informationsteknologiska monopol som han menar ligger till grund för kapitalismens fortlevnad.

På ABF pratar han inför en entusiastisk skara om vikten av att inte nöja sig med avkoloniseringens segrar. I stället måste den afrikanska vänstern fortsätta att bekämpa de ekonomiska strukturer som alltjämt förtrycker tredje världens befolkning. Det borde också vara en angelägenhet för Europas socialister, påpekar Kofi Mawuli Klu från organisationen Panafriindaba. Han menar att vi lämnat walk over till välgörenhetsorganisationer som inte bryr sig om afrikaners politiska subjekt, bara deras behov av hjälp. Det är både en fråga om ointresse och rasism: fortfarande blir européer förvånade när afrikaner börjar citera Marx.

Vänsterpartiets konferens gör mig klokare och oavsett om det är menat så eller inte uppfattar jag arrangemanget som ett ställningstagande: politiken är så oerhört mycket större än den nationella parlamentarismen. Det är världen som är vänsterns arbetsfält.