ÅSIKT

Gösta Ekman får Teaterförbundets guldmedalj

KULTUR

Prisas för sin bredd och nyfikenhet

Skådespelaren, regissören och professorn Gösta Ekman har tilldelats Teaterförbundets guldmedalj ”för utomordentlig konstnärlig gärning”. Priset delades ut på Hasselbacken i Stockholm, i samband med Teaterförbundets förbundsmöte.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Gösta Ekman den yngre.

Ekman får priset för  att han "alltid visat en stor konstnärlig bredd, en noggrannhet i sina yrken och en nyfikenhet på nytt som imponerar – han bevisar varje gång att han behärskar alla dessa mediers speciella uttryck. En stor och även folkkär konstnär – älskad av oss alla!”

- Som teaterregissör har han senast arbetat på Dramaten med den stora succén ”Den Girige”. Det vår guldmedaljör inte gjort inom scenkonst- och filmvärlden – det finns inte, sa Anna Carlson, Teaterförbundets ordförande, vid prisceremonin.

Gösta Ekman kommer från en familj med lång skådespelartradition. Han är sonson till Gösta Ekman den äldre och son till skådespelaren, regissören och manusförfattaren Hasse Ekman.

Assistent åt Bergman

Gösta Ekman inledde sin karriär på 1950-talet som assistent åt sin far men också åt Ingmar Bergman. 1963 började han sitt långa samarbete med Hasse Alfredsson och Tage Danielsson som gjorde honom folkkär i revyer som Gula Hund från 1964. Ekman fortsatte med humoristiska roller även på film i bl a Från och med herr Gunnar Papphammar från 1981 som bygger på en samling tv-sända sketcher.

Även om komiken gjorde honom känd för en större publik har Gösta Ekman också gjort karaktärsroller under 1960- och 1970-talet,  bl a på Stockholms Stadsteater där han var anställd. Om sitt eget kändisskap har han sagt ”Jag var kändis redan som spermie” och syftade då på att vara sin fars son och barnbarn till Gösta Ekman den äldre.

På 1980-talet spelade Gösta Ekman Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson i fem filmer om Jönssonligan.

Filmen Asta Nilssons sällskap från 2005 blev Gösta Ekmans sista som skådespelare. Därefter har han haft en tillfällig professur vid Teaterhögskolan i Stockholm samt regisserat på Dramaten.