Yin och yang i bloggduell

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Både Hanna Hellqvist och Sanna Lundell såg programmet Efter tio i TV4 och skrev varsin krönika om det (Dagens Nyheter 7 oktober och Aftonbladet 7 oktober). Båda hade dessutom exakt samma åsikt om mötet som ägde rum där i Malou von Sivers soffa, mellan de två bloggarna Quetzala Blanco och Isabella ”Blondinbella” Löwengrip.

En slump? Knappast.

För det är nämligen så här det alltid går till när två kvinnor för en diskussion i offentligheten. Det är en så speciell situation att det finns ett formulär för hur den ska hanteras: man börjar jämföra dem med varandra. Ta upp likheter och skillnader. Hon är snäll, hon är dum. Brunett vs Blondin. Hon är smartare än henne. Om den ena har rätt, måste den andra ha fel.

Det är som om två kvinnor i samma rum bara existerar i ett yin-yang-förhållande till varandra: ”De är verklighetens Spara och Slösa”, som Hanna Hellqvist formulerar det.

Även om Quetzala Blanco har skrivit mycket om ångest och ätstörningar på sin blogg tillmäts hon aldrig så mycket tyngd som nu, när man kan placera hennes anti-kvinna i den andra vågskålen.

Kan ni föreställa er ett samtal mellan två män analyseras på detta sätt? Marcus Birro vs Alex Schulman: vem har tjockast hår? Henrik Schyffert vs Fredrik Lindström, vem är roligast? Filip&Fredrik – finn ett fel? Nej, det kan ni inte. För när två män sitter bredvid varandra och lägger fram olika idéer och tankar kallas det ”bromance”.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.