ÅSIKT

Glödande trollporr

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Ur ”Maran”, Stina Neidestam.
KULTUR

SERIER Långt ute i ödemarken hamnar Nora, full av författardrömmar och laddad med något så otidsenligt som en skrivmaskin. Hennes skrivarbete störs av nattliga våta drömmar och så småningom ger hon sig helt enkelt in i fan fiction-skrivande och skapar en porrversion av Gösta Berlings saga, vilket på allvar sätter fart på historien. I Lina Neidestams Maran (Kolik förlag) möter skogsmystik, glesbygdsfördomar, gamla myter och skrönor ett energiskt och orgiasmiskt smekande, knullande och framför allt förvandlande.

Den lustfyllda metamorfosen är seriens allra smartaste inslag – Lina Neidestams tecknarstil är helt i fas med de helt barocka förvandlingsnummer som uppstår, där människor glider mellan formerna – lemmar som blir ormar, grenar, träd och allt annat som slingrar och ringlar, penetrerar och vällustsuckar. Hennes skarpa konturer och hårda skuggor förstärker den trolska stämningen i Mörkmyren (om det nu är där man befinner sig). Dessutom är Maran en rolig bok, full av självironiska blinkningar.

Maran är del två i förlagets serie för feministiska sexserier, Femisex. Första delen Drift av Jan Bielecki och Liv Strömquist, utkom 2007. Så, nu är det en serie på riktigt – då väntar vi bara på flera rappa böcker i denna smarta, glödande genre.