ÅSIKT

Jag utmanar er, kulturchefer

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avÅsa Linderborg

KULTUR

Adoptera varsitt vägkrogsbibliotek

Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet.

Alla vill banka på Göran Hägglund och plötsligt är det självklart att kalla sig kulturradikal eller till och med vänster. Gärna för mig, bara det är allvarligt menat.

Ingen vill kallas kulturelitist, och det kan man ju förstå.

På Bokmässan förra veckan hade jag förmånen att prata med Hägglund i Aftonbladets magnifika monter. Han sa då, att kulturarbetarna måste ”ta rygg” på folket. Visst ska konstnärerna få göra vad de vill – men de bör ändå tala till och för folket. En stalinist hade inte sagt det bättre.

Det är lätt att göra sig lustig över Hägglund, men någonting i det han säger skaver i mig på allvar. Han hade aldrig kunnat göra sina utspel på den tiden Monica Zetterlund och Monica Nielsen flankerade Tage Erlander, Cornelis Vreeswijk turnerade med CH Hermansson, Sara Lidman eldade gruvarbetarna i Malmberget och Lars Forsell läste högt ur Oktoberdikter i Kvällsöppet. I dag är vänstern dränerad på sitt folkkära kulturella kapital. Det ska Hägglund tacka sin skapare för: Vad hade inte Hasse & Tage kunnat göra med en kristdemokratisk socialminister?

Hägglunds prat om att ge kultur åt "folket" ekar ihåligt, särskilt när Kulturpropositionen tar bort de ynka 7,5 miljoner kronor som kallas Kultur i arbetslivet. Det betyder, bland annat, att vägkrogsbiblioteken hotas.

Det finns tio vägkrogsbibliotek i Sverige, från norr till söder, som erbjuder lastbilschaffisar ljud- och pappersböcker. Man lånar en bok på Håby Motell i Uddevalla och lämnar tillbaka den i Brändåsen utanför Örebro, där man lånar en ny. Så far bokstavligen böckerna runt i hela landet, i öronen på människor som annars aldrig kommer i kontakt med litteratur.

Det är sån snurr att hyllorna gapar tomma - ljudböckerna räcker helt enkelt inte till för alla. Därför har vi på Aftonbladet Kultur beslutat att skänka de ljudböcker som kommer till redaktionen, till vägkrogsbiblioteken. Och vi uppmanar våra tidningskollegor att göra samma sak. Låt oss bli fadder för varsitt bibliotek! Expressen kan skicka sina ljudböcker till OK/Q8 i Hummelsta, Dagens Nyheter tar Nyköpingsbro, Svenska Dagbladet Tönnebro, Göteborgs-Posten Björkäng Vägkrog utanför Varberg, Sydsvenskan 73:an i Fagerhult. Och så vidare. Aftonbladet paxar Kalix!

Om förlagen nu tar detta som en ursäkt för att sluta skicka oss recensionsböcker, gör de verkligen bort sig. Bättre reklam och spridning än så här kan deras författare inte få.

Så kom igen nu, landets alla kulturchefer! Kunde vi skriva ett upprop till försvar för kulturtidskrifterna, som också är hotade av en regering som likt Stalin fruktar all samhällskritik, måste vi kunna slåss för vägkrogsbiblioteken. Annars blir vi just den där kultureliten vi påstår inte finns.