SD lockar mest lågutbildade och förstagångsväljare

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Salen i ABF-huset på Sveavägen är fullsatt. Anna-Lena Lodenius och Mats Wingberg presenterar sin nya bok om Sverigedemokraterna, ”Slaget om svenskheten”.

Publiken är blandad. Lyssnar andäktigt, koncentrerat. Ansikten är nollställda. Många antecknar flitigt. Ett enstaka skämt river ner artiga skrattsalvor, sedan inträder allvaret igen.

Lodenius och Wingberg redogör metodiskt för huvudteserna i boken. SD:s väljarkår är mansdominerad, partiet lockar lågutbildade, förstagångsväljare, soffliggare. Krackelerad välfärd och ekonomisk kris utlöser oro och rädsla.

En halvtimme går. Fyrtiofem minuter. Lodenius visar diabilder, ett historiskt retrospektiv. Tio i sju ställer moderatorn Boa Ruthström frågan: hur ska man ta debatten då?

Rådet är att i personliga diskussioner ta människors rädsla och oro på allvar. Viktigaste argumentet är att invandrare bidrar med skatteintäkter. Invandrarnas kriminalitet är en laddad fråga.

Fem i sju säger moderatorn: ”Vi ska försöka få in lite publikfrågor.”

En man presenterar sig som vänster, undrar varför föredragshållarna hållit på att prata in i det sista och jämför bojkotten av SD med bojkotten av Hamas. Många sneglar på klockan, flera biter på naglarna. Ett par frågor till, om ursprunget till begreppet folkhem och om invandrarnas rösträtt i kommunala val.

Wingberg och Lodenius svarar tålmodigt, de har vanan inne. Kvart över sju är det slut. Åhörarna går åt var sitt håll i den kyliga vårkvällen.

En äldre kvinna i röd kulturkofta säger: ”Jag gillar ju inte SD men det ligger något i deras åsikter”. En äldre man delar godmodigt med sig: ”Jag har startat en ny grupp som hälsar svensksinnade invandrare välkomna.”

Inga-Lina Lindqvist

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.