ÅSIKT

Zlatan in i våra röda hjärtan

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Så är äntligen nervpinan över! Zlatan går till FC Barcelona och inte, som det har ryktats, till ärkerivalen Real Madrid.

Som svensk förväntas man hålla på alla lag svenskar tränar eller spelar i.

I betalkanalerna utgår sportjournalisterna från att tittarna är idioter utan integritet och egna preferenser. Minns bara hur alla plötsligt skulle hålla på det eviga fascistlaget Lazio bara för att Svennis var lagets tränare. Eller euforin när Patrik Andersson sköt fetklubben Bayern München till ytterligare ett guld så att lilla Shalke 04, som aldrig vunnit någonting, återigen blev utan titel.

Några sådana sportjournalistiska övergrepp riskerar vi alltså inte nu, eftersom Barça redan är ett lag med plats i mångas hjärtan. Vi följer inte Zlatan till en ny klubb – det är han som kommer till oss.

Under spanska inbördeskriget var Katalonien centrum för det antifascistiska motståndet och i den var Les Corts (som föregick Camp Nou) en kamparena för mer än bara fotboll. Franco, som hade förbjudit katalanskan som språk, kunde omöjligt stoppa 100 000 fans att sjunga och skrika som de ville. Så blev varje match ett antifascistiskt attentat. Dessutom är Barça medlemsägt, och även om man inte ska överdriva graden av demokrati har ändå fansen inflytande. Bland annat har man förhindrat tröjreklam.

Jag vågar inte tro att Zlatan springer in på Camp Nou med historien och ideologiska övertygelse i ryggen – jag tror honom heller inte om motsatsen – men som spelare ingår han nu i en stolt och ännu levande tradition.

¡Bienvenido, Zlatan!

¡Viva la revolucion!

Åsa Linderborg