Imponerande finlandssvenskt

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

På besök i Helsingfors öppnar jag Hufvudstadbladet och ut faller en 90-sidig bokkatalog med titeln "Den finlandssvenska boken". Det är en imponerande manifestation av en minoritetskultur, låt vara att en del av böckerna är samproduktioner med rikssvenska utgivare. Men de finlandssvenska förlagen är många och de tycks överleva trots svårigheten att komma in på marknaden väster om Östersjön.

Här finns inte bara de stora förläggarna Schildts, Söderström, Svenska Litteratursällskapet och Åbo Akademi representerade utan också mindre bokproducenter som Scriptum, Sahlgrens och Författarnas andelslag. En del är förstås lokalhistoria, men det mesta är titlar som lockar också en rikssvensk till läsning.

Att de lokalt förankrade författarna hävdar sig visar också den bestsellerlista som Akademiska Bokhandeln i Helsingfors publicerar. På första plats ligger Lars Sunds senaste roman Eriks bok. Sund är visserligen en författare som numera bor i Sverige men han skriver om det fiktiva Siklax i Österbotten, det landskap där han har sina rötter. Hur som helst slår han såväl Liza Marklund som Herman Lindqvist och Mark Levengood i försäljningsstatistiken. Inte så illa.

Torsten Kälvemark

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.