Så många lyssnar på jättepoddarna – egentligen

Patrik Syk om branschens viktiga mätmetoder

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

För tre veckor sedan släpptes den efterlängtade listan (Poddindex) över hur lyssningen på svenska podcasts verkligen ser ut. Några siffror var väntade, andra mer oväntade men det var en ögonöppnare för många. Håll i er, nu blir det lite tekniskt.

För några titlar lyser med sin frånvaro på listan, vilket beror på hur världens största podcastplattform, Libsyn, räknar. Bland de svenska poddar som ligger där hittar vi bland annat jättepodden ”Alex & Sigge” (Schulman och Eklund), som efter att Libsyn skärpte sitt mätverktyg fått revidera sina påstådda 750 000 nedladdningar till cirka 400 000. Om den siffran skulle stämma (det är bara poddskaparen själv som har tillgång till siffrorna) skulle det göra dem till landets näst mest nedladdade podcast, efter Sveriges Radios ”P3 Dokumentär”.

Men går Libsyns siffror att lita på, trots åtstramningen? Enligt Poddindex så är svaret än så länge nej. Ett bra exempel på hur siffrorna kan spreta är podden ”Wahlgren och Wistam” (Pernilla och Sofia) som under tiden de låg på Libsyn kommunicerade lyssnarsiffror på 400 000 i veckan. Det visade sig vara kraftigt överdrivet och har nu skrivits ner efter förändringarna i mätsystemet. Podden har sedan dess flyttat till plattformen Acast och finns nu med på Poddindex. Förra veckan hade de 205 910 nedladdningar men nådde ”bara” ut till 78 148 unika lyssnare. Men det är ändå den sjunde mest lyssnade podden i Sverige, enligt listan.

Det som skiljer mätningarna åt är att Poddindex ger en siffra för räckvidd, alltså hur många unika lyssnare varje podd faktiskt når ut till. Denna siffra kan Libsyn ännu inte presentera och det är därför dess poddar saknas på Poddindex. Men runt årsskiftet kommer Libsyn lansera ytterligare förfiningar av sitt mätverktyg, enligt den internationella branchorganisationen IAB:s standard. 

Förhoppningsvis kan vi då få ett fullständigt index över den svenska podcastmarknaden. Det skulle gynna alla.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN