Fascisterna är som råttor

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Det som hände i helgen kommer hända igen

Polispådraget var stort i centrala Stockholm, i fredags. Per-Olof Sännås
Polispådraget var stort i centrala Stockholm, i fredags. Per-Olof Sännås

Vi måste sluta inbilla oss att Sverige skulle vara ett särskilt harmoniskt land, och att vi svenskar har en specifik mentalitet eller kultur som gör oss immuna mot intolerans och interna motsättningar. Den nationella självbilden är livsfarligt bedräglig, eftersom den lurar oss att tro att varje attack är en undantagshändelse.

Hur ska vi beteckna de män som drar runt i Stockholms city för att knacka främlingar och rödingar?

"Asylkritiker" föreslog TV4 i lördags. Medborgargarde kallar de sig själva, ett namn som de vill ska andas en hjälteaktig folklig beslutsamhet att skydda hem och egendom.

Ett riktigare ord är frikårer, paramilitär fascister eller kort och gott svartskjortor; det här är grupperingar som använder våld i ett ideologiskt krig.

Vi har fascister i Sverige, det är bara att inse det. Att punktmarkera tre tillresta polacker är en psykologisk manöver som bidrar till självbedrägeriet. Det är den klassiska myten om uppviglaren: det var nån annan, utifrån, som kom hit och lockade med några i nåt de egentligen inte ville, det var deras fel, egentligen är vi fredliga och tillfreds.

Det som hände i helgen kommer hända igen och igen och igen. Finns det hundra svartskjortor på gatan, finns det tusen under marken beredda att kila fram. De är som råttor.

En lärdom till: Ingen kan längre med trovärdighet påstå att vänstern och högern är lika goda kålsupare. Svartskjortorna är mycket större och farligare, och de slåss med vind i seglen.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.