ÅSIKT

AI är gammalt – ge oss ny teknik att fantisera om

Kristoffer Bergström har lyssnat på hajpade ”Sandra”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avKristoffer Bergström

KULTUR

Jag kan se mig själv bli ihop med en robot. Jag anar hur våra samtal skulle låta, vårt framväxande interntugg, vårt ordbaserade sexliv. Likafullt är jag förberedd på att robotisera min kropp. Den dagen läkarna vill operera dit ett exoskelett eller koppla hjärnan till en centraldator har jag varit redo i flera år.

Det är fiktionens förtjänst och skuld. Film och böcker har belyst varje tänkbar skuggsida av artificiell intelligens till den grad att ämnet känns slitet. Se på HBO-serien Westworld, vars andra säsong började på tomgång eftersom maskinerna redan i första vändan hade utvecklat medvetanden. Det går inte att trumfa.

Du som känner en uppfinnare kanske kan framföra en hälsning från oss hemma i sofforna?

Det behövs nya apparater att spinna historier kring!

I väntan på nästa framtid kan vi luta oss tillbaka, plugga i hörlurarna och lyssna på podcasten Sandra. De sju påkostade avsnitten har toppskådisar som Kristen Wiig (Bridesmaids), Alia Shawkat (Search Party) och Ethan Hawke (Bara en natt-trilogin) i rollerna och lokaliserar en fortsatt spännande fläck på AI-kartan.

Behövs ens den nya tekniken? Räcker det inte att alla litar på dess existens?

I seriens början tar Helen (Shawkat) jobb på ett slags callcenter. Alla anställda får sina röster metalliskt förvrängda, så i tron att kunderna blir betjänade av ett operativsystem blir önskemålen djärvare. Helen finner sig snart vara lika mycket assistent som läkare, lika delar sökmotor och Familjeliv. Aldrig förr har hon nått så långt in i andras kärnor, aldrig har hon hjälpt fler. Hon känner sig som en superhjälte.

Egentligen ska jag inte berätta mer, för efter tre-fyra avsnitt kantrar handlingen och blir till något annat. Så vi stannar i premissen en minut till.

Betänk att den stämmer, att vi bepansrar oss för våra närmaste men blottar allt för maskinen. Titta på de föreslagna träffarna om du nätsöker på ”jag är rädd för” eller ”jag tänder på”, när sa du senast något sådant till en människa?

Det finns bättre poddar än Sandra, men få ställer skarpare frågor. Vad skulle du bara dela med dig av till en robot? Är du säker på att inte din bästa vän är beredd att lyssna?

ARTIKELN HANDLAR OM