ÅSIKT

Känd reporter riskerar åtal

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Filmade protester mot oljeledning – och attacker mot demonstranterna

Indianer i protest mot oljeledningen genom USA.
Goodman.

I september utfärdade en åklagare i North Dakota en häktningsorder för journalisten Amy Goodman. Sedan 20 år är hon den kanske mest kända rösten ­inom de amerikanska oberoende medierna, i det dagliga programmet Democracy now.

Först misstänktes hon för olaga intrång. I mitten av oktober höjde åklagaren sedan insatsen: misstanken är nu våldsamt upplopp. Goodman hade dokumenterat protesterna mot Dakota access pipeline, en kontroversiell ­oljeledning som bland annat indianreservatet Standing rock sioux, med stöd från indianstammar runtom USA, försöker stoppa.

Goodman har filmat hur säkerhetsvakter anställda av oljebolaget attackerar demonstranter med pepparsprej och hundar, en video som snabbt blev viral. Häktningsordern motiverades med att ”hela hennes rapportering syftade till att rättfärdiga protesterna”. Bland andra Kommitten för att skydda journalister, North Dakotas pressklubb och mediegranskande organisationen Fair har protesterat mot åtalet, och de sistnämnda konstaterar att statusen som journalist ­inte påverkas av vilka åsikter någon har.

Protesterna mot oljeledningen har fått liten uppmärksamhet i etablerade medier, och rapporteringen verkar inte uppmuntras av myndigheterna: också dokumentärfilmaren Deia Schlossberg och skådespelaren Shailene Woodley, som spelade in en amatörvideo, har åtalats. I måndags vägrade dock en lokal domstol att häkta Goodman.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA