ÅSIKT

Drömmen om att göra inget

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Nils Schwartz missförstår tevetittarna

Foto: Real Hosewives of Vancouver. Foto: Darryl Dyck/AP
Foto: Kö till Gunilla Persson. Foto: Stefan Jerrevång

Expressens Nils Schwartz använder tv-krönikan (4 juli) för att hata på dokusåporna Real housewives of... En enkel uppgift, det vet han, det vet alla, att programmet är häpnadsväckande tomt och meningslöst. Så till den grad att hemmafruarna inte verkar se något annat val än att bråka med varandra om triviala saker, bara för att något ska hända.

Schwartz förstår producenterna (pengar), deltagarna (berömmelse), men han förstår inte tittarna. Vilka utgör målgruppen? Kanske ”arbetslösa kvinnor i förorterna som använder programmet som fingrar i halsen för att spy upp sitt klasshat”.

Nej Nils, då förstår du faktiskt inte.

Idag visas The real housewives of Orange County på TV3, klockan 13. Ett avsnitt där ”Lynne genomgår en ansiktslyftning medan hennes äldsta dotter opererar näsan”, för övrigt. Målgruppen är rimligtvis, som Schwartz skriver, kvinnor som av olika anledningar är hemma vid den tiden. Men min erfarenhet är inte att de som tittar gör det för att ventilera sitt klasshat. Tvärtom.

Lockelsen ligger i att drömma sig bort. Att betrakta det överflöd som ett fåtal införskaffat utan att egentligen uträtta mycket. I de bästa av världar så skulle väl det räcka för lite hederligt klasshat, men i en amerikaniserad samtid där entreprenörerna är välförtjänta vinnare så väcker det snarare avund.

I Svenska Hollywoodfruar har Gunilla Persson blivit frontfigur. Hånad på vissa kanter, men nyligen hamnade vi på samma tåg till Stockholm. Kön med ungar som ville ta selfies sträckte sig genom hela vagnen.

ARTIKELN HANDLAR OM