Kultur

Bara Charlotte Kalla har bärnsten i blick …

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

När Julia Lipnitskaja bidrog till Rysslands första guldmedalj i konståkning lagtävling i OS belönades hon av president Putin med ett nyp i kinden medan Jevgenij Plusjenko fick hålla till godo med en handtryckning.

Det är skillnad på idrottskvinnor och idrottsmän, och att det inte enbart gäller för Ryssland visar mediebilden av svenska skidlandslagets historiska guldmedaljer i helgens stafetter. I söndagens Aftonbladet står att läsa i extratidningen om Charlotte Kalla att hennes mörka ögon förvandlas till bärnsten när hon har vittring på guld.

Om Marcus Hellners mörka och potentiellt bärnstensglimmande ögon står det inte ett ord om dagen efter herrarnas stafettguld. Han beskrivs flina när han under defileringen på fjärde sträckan tar emot den framräckta flaggan.

Det är som hugget i sten: skidåkarna må slå alla tänkbara rekord i spåren, men Kalla kommer aldrig kunna flina i svensk media och Daniel Richardssons havsgröna ögon kommer aldrig att glimma av guldvittring. Det finns gränser även för olympier.

Cecilia Trenter

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!