Kultur

Janne Josefsson ställer fel person mot väggen

Av: 

Martin Aagård

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Sebbe Staxx - den ena halvan av hiphopgruppen Kartellen.
Sebbe Staxx - den ena halvan av hiphopgruppen Kartellen.

KULTUR

Eftersom Uppdrag granskning skärskådade nazistiskt våld i förra avsnittet ägnade de dagens program åt att syna våldet mot nazister.

Programmet inleddes med den klassiska bilden på Danuta Danielson som 1985 dängde sin handväska i huvudet på en skinnskalle i Växjö. Visst var det en våldshandling, men sprungen ur en ”spontan folklig vrede” förklarar Janne Josefsson. Det motstånd hon hyllades för sker nu i en helt annan form, menar han.

Via kravallerna i Göteborg 2001 och 90-talets AFA hamnar vi så hos Revolutionära fronten. En grupp våldsverkare på vänsterkanten som lägger upp videos på Vimeo där de krossar folk och föremål till tuff musik. De är till stor del baserade i Eskilstuna och skyr få metoder.

Revolutionära fronten tar sig in folks hem med yxa. De misshandlar, slår, hotar, eldar och demonstrerar. De har vandaliserat bostäder trots att personen de vill trakassera inte bott där på fem år.

Men i stället för att fokusera på problemet med varför vissa anser sig rättfärdigade att misshandla sina medmänniskor glider Uppdrag granskning in på frågan om de angripna verkligen är nazister eller inte. Kanske för att spräcka hål på påståendet att det antifascistiska våldet är självförsvar, kanske för att visa hur våld alltid slår blint. De har hur som helst inte svårt att hitta exempel.

Revolutionära fronten har attackerat såväl en liberal som en moderat på gatan. Dessutom överfaller de två slovakiska gästarbetare som av en slump hamnat i en demonstation med Svenskarnas parti. De misshandlas svårt utan att förstå varför. Janne Josefsson försöker förklara: Angriparna är en organisation som är mot fascism och "säger sig tala för arbetarklassen”.

– Det är vi som är arbetarklassen, svarar en av männen.

– Hur kan de tala för den om de attackerar den?

Överfallet är ett paradexempel på idiotisk huliganism. För ja, detta våld är också kopplat till romantiserandet av fotbollsvåldet. Ett romantiserande som sköts lika effektivt av journalister, politiker och allehanda pajsare som av vänsterideologer. I de chattar som Uppdrag granskning tagit del av är ultra-våldet tydligt närvarande. Flera medlemmar är aktiva huliganer. De slovakiska männen misshandlas för att de tros tillhöra ett nazistiskt ultras-gäng.

Men när det är dags för ställa någon mot väggen skippar Josefsson fotbollsklubbarna och väljer istället att förhöra popartisten Sebbe Staxx. Revolutionära fronten har nämligen figurerat i hans videos. Han talar överraskande väl för sin sak:

”Varför säger du det här till mig?” undrar han när Josefsson konfronterar honom med historien om gästarbetarna. En rimlig invändning.

”Jag vill spela in en autentisk bild av dagens Sverige” säger Staxx. Det är så här det ser ut just nu, menar han.

Och vem kan argumentera mot det? Det är Sebbe Staxxs demokratiska rättighet att göra vilka videos han vill. Det är till och med den yttrandefriheten man försvarar när man kritiserar våld som politisk metod. En yttrandefrihet som inte bara är för de starka och de smarta.

UPPDATERING I en tidigare version av texten påstods att bilden på Danuta Danielson i Växjö togs 1988. Det stämmer inte. Året var 1985.

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Martin Aagård