ÅSIKT

Banbrytare om ung sexualitet

Hans-Eric Hellberg har avlidit

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Hans-Eric Hellberg (1927-2016).
KULTUR

Författaren Hans-Eric Hellberg har avlidit, vid en ålder av 89 år.

Han debuterade 1958 med romanen Jan får en vän (Bonniers), men genombrottet kom med Kram från 1973 (Bonniers), en ungdomsbok på temat sex och samlevnad.

Initiativet till boken kom från Hellbergs danska förläggare, Ib Permin, som ansåg tiden mogen för ett sexuellt genombrott inom barnlitteraturen. Kram kom att marknadsföras som porr riktad till barn, vilket knappast var oproblematiskt ens på sjuttiotalet.

”En bok som heter Kram bör handla om kramar”, skrev till exempel Gunnar Andersson i Jönköpingsposten, ”och inte om pill på Petter Niklas”. Många var dock positiva till projektet, och lagom till julhandeln publicerade exempelvis Aftonbladet ett helt kapitel ur boken.

Kapitlet var det berömda kapitel fjorton, som för bokens framgång hade ungefär samma betydelse som Ulla Jacobssons nakna bröst hade för Arne Mattssons Hon dansade en sommar från 1951.

Här binds huvudpersonen Jonnie vid en fura och forceras till utlösning av tre nakenbadande tjejer, i en skildring som förvisso skulle ha platsat i vilket dåtida nummer av Fibban som helst, om den bara inte vore så välskriven.

Hans-Eric Hellberg klev aldrig ur blåstället och hamrade under sin livstid fram omkring 80 böcker, av vilka de flesta var romaner för barn och ungdomar. Outhärdligt från 2003 (Lind & Co) blev hans sista verk, en fin novellsamling utspelande sig i ett diffust och skolgårdsekande förflutet som kan vara sextiotalet.

Fotnot: För den som är nyfiken finns Kram att läsa gratis på Projekt Runeberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sexualitet