Vänstern och de gröna enas mot Macron

Efter år av splittring har Jean-Luc Mélenchon byggt en allians som kan bli ett verkligt alternativ i fransk politik

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Rösta på Nupes kandidater” – i går hölls ett den första omgången i det franska parlamentsvalet, den andra är nu på söndag. I Nupes ingår socialister, kommunister och gröna.
”Rösta på Nupes kandidater” – i går hölls ett den första omgången i det franska parlamentsvalet, den andra är nu på söndag. I Nupes ingår socialister, kommunister och gröna.

Politiken påminner alltmer om tv-serier, fiktion och verklighet flyter samman. I den geniala franska serien Baron Noir ( Den svarte baronen, HBO), lärde vi känna Michel Vidal – äldre, självmedveten, lärd vänsterpolitiker, med retorik som hämtad från franska revolutionens främsta.

Michel Vidal är inte Baronen i serien, han skildras som ett raffinerat porträtt av Jean-Luc Mélenchon, den radikala vänsters ledare, president Emmanuel Macrons främste motståndare.

Mélenchon har, några veckor efter franska presidentvalet, lyckats samla socialister, kommunister och de gröna till en social och ekologisk front, Nupes. Det är långt ifrån något av 30-talets folkfront som den självmedvetne och egocentriske Mélenchon har byggt upp. Nupes är snarare en enad motståndsrörelse mot Macrons alltmer höger- och bolagsorienterade praktik. Inte ens en antydan att uppfylla löftet om att föra en politik med inslag av högern och vänstern.

Ingen nyvald president har någonsin gjort ett så svagt val som Macron

Vänstern och de gröna har efter decennier av splittring och sönderfall byggt en allians som kan utvecklas till ett verkligt politiskt alternativ.

I gårdagens parlamentsval, som inte ens hälften av de röstberättigade deltog i, lyckades Nupes sannolikt omintetgöra Macrons plan att erövra obegränsad politisk makt genom att vinna absolut majoritet i parlamentet.

Nupes blev lika stora som Macrons parti. Ingen nyvald president har någonsin gjort ett så svagt val som Macron. Stöd kom från endast 13 procent av de med rösträtt.

Det franska valsystemet, en gång skapat för att tjäna general de Gaulles auktoritära styre, har svårartade demokratiska brister. I andra valomgången på söndag, kan Macrons svaga parti groteskt nog erövra runt hälften av alla mandat. Inte ett spår av proportionalitet gäller, så antidemokratiskt är systemet.

Macrons stora bestående insats är att han två gånger besegrat högerextremismens presidentkandidat. I går meddelade hans parti att det inte vill rekommendera sina väljare att i andra valomgången säga nej till de kandidater som bär vidare arvet från den franska fascismen.

Macrons principer har degraderats. Förr inspirerades han delvis av svenska socialdemokrater, nu följer han svensk höger.

Makten framför allt och till vilket pris som helst.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.