Ministern för sång och dans slår till igen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Åsa Linderborg: Adelsohn-Liljeroth klarar inte av solidarisk kultur

Sven Wollter har initierat en kabaré till stöd för de hemlösa i Norrköping. Det upprör kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth. I ett inlägg på Facebook skriver hon, att kommunister som Wollter ”aldrig haft någon medkänsla med samhällets olycksbarn”.

Uttalandet kommer från en minister som tillhör ett parti som motarbetat varenda social reform vi har i det här landet. Man har röstat nej till åtta timmars arbetsdag, sjukkassa, a-kassa, semester, allmän sjukvårdsförsäkring, fria skolmåltider, fri sjukvård, 40-timmars arbetsvecka och fri abort.

Det finns en stor ”reform” som kan knytas till Moderaternas: arbetslinjen. Den har åstadkommit mycket. Bland annat hemlöshet.

Antalet hemlösa växer, överallt. Många är knarkare, psykiskt sjuka och desperata migranter. Alltfler är vanliga jobbare. De har blivit arbetslösa, hamnat i FAS3 och därpå skilsmässa och får inte lån till en ny bostad.

Enligt nya siffror från SCB, har andelen fattiga bland arbetslösa, sjuka och förtidspensionärer tredubblats sen 2004. Det är en direkt effekt av den ekonomiska politiken, säger  Tapio Salonen professor i socialt arbete i Malmö (TT 26 feb).

Här har vi samhällets nya olycksbarn. Inte underligt om en kabaré kan uppfattas som ett intellektuellt attentat mot regeringen.

Så sent på måndagskvällen gör kulturministern ”en Juholt”: hon går ut på Facebook med ett mindre genomtänkt inlägg. Hon läxar upp en partikamrat i Norrköping, Sven-Åke Molund, som visat entusiasm över Wollters initiativ. Wollter är kommunist, därför ska man inte stödja hans kabaré, undervisar hon. Molund svarar: ”Det är fullständigt ointressant var hans politiska vision är nån stans! Det är hans handling och empati jag räknar med!”

Till Norrköpings Tidningar (27 februari) säger Molund: ”Jag tycker man ska värdesätta en människa för vad den gör och inte för vad den tycker”.

Molund får stöd av andra, men Adelsohn-Liljeroth ger sig inte, hon kommer tillbaka med ytterligare en uppläxning mot en partimedlem långt under henne i hierarkin. Molund ska tänka sig för innan han jublar, skriver hon.

Kulturministern har gett sig på enskilda kulturarbetare tidigare; konstnärer, musiker och nu även skådespelare med socialt patos. Det är sista dagarna vid makten, och kulturministern gör ofrivilligt en kongenial sammanfattning av högerns kulturpolitik: gärna sång och dans, men innehåll som visar solidaritet – nej tack.

Åsa Linderborg

Not: Kabarén spelar på Stora Teatern i Norrköping på söndag. Inträdet är gratis, men man får ge ett bidrag till de hemlösas fristad på Riacenter.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.