ÅSIKT

Oklädsamt av Holmlund att hata de svaga

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avChristoffer Röstlund Jonsson

KULTUR

Kommunalrådet i Umeå rasar mot tiggare på sin blogg

Lennart Holmlund, vice ordförande i Umeå kommunfullmäktige.

”Jag vet inte om det är sant, det han säger. Jag vet varken bu eller bä”. Uttalandet i Dagens Nyheter kommer från Carina Nilsson (S), vice ordförande i Umeå kommunfullmäktige. Hon kommenterar Lennart Holmlund, socialdemokraternas järnnäve i norr, och hans skriverier om rumänska tiggare. Uttalande är skevt med tanke på de rasistiska myter Holmlund fyrar av från sin blogghöft. Från en SD:are hade det varit bara ännu en vardag. Men från en gråsosse som basar över årets kulturhuvudstad? Orimligt.

Visst, senast jag besökte Umeå chockades jag över antalet tiggare. Så jag förstår att Holmlund som kommunalråd ser det som problematiskt. Men han behöver väl ändå inte hävda att de skeppas runt i BMW:er och fejkar parkinson, för att sedan lubba runt och snatta oxfilé? Källa: anonymt klädda vakter. Väl magstarkt.

Själv tvivlar jag på ekonomin i att maffian kör folk genom landet så att de kan tigga ihop en 50-lapp på Renmarkstorget. När jag på Twitter ifrågasatte den folkvalde politikerns källor kallade han mig lögnare och sågade min läskunnighet.

Nej du Lennart, läsa kan jag. Tyvärr gör det att jag blir än mer äcklad när han i Aftonbladet säger att han fått ”mycket positiv” feedback. Tro´ fan det, i tider där hat mot de svaga är senaste modet. Inlägget, som går att läsa i hans officiella politikerblogg som av någon outgrundlig anledning ligger på Västerbottens-Kurirens sajt, har fått över 1 200 glada tummar upp.

Är det verkligen tummar upp som socialdemokraterna vill ha, förtjänar, eller bör sträva efter?