Kultur

Häxjakt på islamister

Av: 

Nedjma Boucheloukh

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Medierna i Egypten leker med elden. De demoniserar Mursis anhängare och Muslimska brödraskapet, samtidigt dyrkar de generalen al-Sisi och militären.

När jag pratar med Ali Abdelaal i Kairo, chefredaktör för en islamistisk nyhetssajt, berättar han att president Mursi före militärkuppen utsattes för en mediekupp. Alla liberala medier, med privata tv-kanaler i spetsen, riktade oavbrutet hetspropaganda mot Mursi, Muslimska brödraskapet och islamister i allmänhet.

Sedan, i samband med att Mursi avsattes, stängdes alla islamistiska tv-kanaler, inklusive Egypten25 som ägs av Brödraskapet. Nu är det bara Al-Jazeera Arabic och Al-Jazeera Live Egypt som bevakar Mursianhängarnas demonstrationer och sittstrejker, men här får å andra sidan Mursis motståndare inte mycket uppmärksamhet.

Det är svårt att förstå hur ”journalistiken” kan sjunka så lågt som det jag sett och läst sedan i fredags, professionellt, etiskt och rent mänskligt. Kända programledare i satellitpaketet ON TV uppviglar till exempel armén och säkerhetsstyrkor mot Brödraskapets ledare och islamister. Programledare och skribenter som själva är kända anti- islamister använder märkligt nog religionen i sin hyllning till armén. Det pågår plötsligt heta diskussioner i medierna efter att en egyptisk imam avfärdat profeten Muhammeds hadith (utsaga) om att ”Egyptens soldater, är jordens bästa soldater”. En mängd artiklar och sändningstimmar ägnas åt att bevisa att hadithen är sann.

Ghada Sherif på tidningen Al-Masry Al-Youm erbjuder sig själv som fjärde fru till al-Sisi och tillägger att hon är beredd att ställa upp som haremsslav: ”Här kan vi på riktigt tillämpa sharialagen, inte med en analfabet med två meter långt illaluktande skägg”. Hon skriver vidare: ”Vi kan säga att Gamal Abdel Nasser återuppstod i generalen al-Sisi. Den här mannen [al-Sisi] älskar vi.”

Brödraskapet har kanske förlorat makten och många kommer att vara oeniga om arméns roll, men det är uppenbart att de liberala medierna själva ägnar sig åt vad de anklagar islamisterna för: hatpropaganda, demonisering och osynliggörande. Skillnaden är att de tror sig göra det i frihetens namn.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!