Fascismen är på frammarsch

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Högerradikala kopplar greppet om Ungern

Gabor Vona.
Gabor Vona.

Med ett nytt valsystem i ryggen, specialdesignat för att gynna dem själva, och ett allt starkare grepp om medierna, behåller högerradikala Fidesz makten i Ungern med 48 procent, enligt söndagskvällens vallokalundersökning.

Bakom sig har man fyra år då man i totalitär anda tagit över statsmaskineriet. Och en hård budgetsanering, där man stabiliserat ekonomin - till priset av att en tredjedel av befolkningen nu räknas som fattiga. ”Dem bryr de sig inte om. De ses som ordnings- och disciplinproblem”, säger sociologen Zsuzsa Ferge (Der Spiegel 6 april).

Framgången bygger på att man, som så många andra, hetsar det arbetande folket mot de ”inaktiva”: arbetslösa, invandrare, sjuka, bidragsberoende ensamma mödrar. Och romer.

Så riktas missnöjet nedåt.

Valets andra segrare är fascistiska Jobbik, som breddat sin väljarbas genom att tona ner sin aggressiva retorik mot judar och romer. Med mjukare image - men samma politik - samlar man nu 18 procent, inte minst unga väljare. Det man lovar är levebröd åt dem som drabbats av krispolitiken och att ställa korrupta politiker inför rätta. Men viktigast är ordning. Ett gendarmeri ska bekämpa ”zigenarbrott”, homo­sexuella ska i fängelse, romska barn tvångsomhändertas och dödsstraff införas.

”Framtiden kan inte stoppas” säger de. I dag är Jobbik landets enskilt starkaste oppositionsparti.

Utvecklingen mot ett allt mer fasc­istiskt Ungern kan fortsätta.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.