ÅSIKT

Raattamaa gör världen tydlig

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Raattamaa.
KULTUR

■ ■ Aftonbladets Ragnar Strömberg och Dagens Nyheters Åsa Beckman skrattade gott när de läste Lars Mikael Raattamaas nya diktsamling Svensk Dikt. Det gjorde inte Johan Lundberg ( Svenska Dagbladet). Inte heller Anders Johansson ( Expressen).

Jonas Thente anklagar i Dagens Nyheter både Lundberg och Johansson för att de bara vill försvara den rådande kanon och inte vågar gilla Raattamaas "terrorism".

Folk får väl tycka vad de vill, men terrorism är att ta i. Radikalt är det dock. Hela Raattamaas författarskap handlar om att vem som helst får använda orden till vad som helst. Hans dikter utspelar sig mitt i tiden. Är det inte Israel-Palestinakonflikten, så är det förorten, är det inte litteraturkanon så är det Tusen och en natt eller Irak som genom olika förvrängningar undersöks.

■ ■Det är så uppenbart att världen är sjuk och orättvis att vi inte längre ser det, men genom Raattamaas ordkommunism blir det plötsligt tydligt. Problemet för Johansson och Lundberg är att Raattamaa, trots sin radikalitet, är omfamnad av etablissemanget. Därför jämförs han med Carl David af Wirsén - men är inte Raattamaa, snarare, vår tids Strindberg? Vänta bara.

Pelle Andersson