ÅSIKT

Stereotyp jul

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

"ett oblygt försök att upprepa
succén med "Mysteriet på Greveholm"'

I årets julkalender har föräldrarna – familjen består av mamma, pappa och barn av varsitt kön – ovanligt nog arbeten. Ritva har tre jobb på finlandsfärja, det blir billigare för arbetsgivaren om några få anställda gör allting, och Roger kränger dammsugare. Trötta på att bli utnyttjade, gör de det många mänskor drömmer om: de säger upp sig på stående fot.

I det nya livet väntar dock inte mindre arbete. Hotellet de osett köper på annons – ett oblygt försök att upprepa succén med Mysteriet på Greveholm – lider brist på både gäster och fungerande omgivning. I glesbygden läggs ju allt ner, och nu börjar en kamp att få det murriga stenhuset i blandade retrostilar att bära sig.

Det skulle kunna vara roligt, men skämten är antingen för enkla eller för vuxna. Stereotyperna kring kön är upp och ner vända, men schablonerna kring det finska desto starkare: pappan är vekling och mamman en riktig sisukvinna.

Julkalendern Hotell Gyllene Knorren bygger på Måns Gahrtons och Johan Unges böcker med samma namn. Med miljontals titlar är de lite av textfabriker, och den här julkalendern är inte heller deras första. SVT måste inse, att det inte är självklart att storsäljande böcker automatiskt blir bra barnprogram.