Vänsterledare tror på seger inom ett år

Av: Olle Svenning

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Podemos redan största partiet

Pablo Iglesias, ledare för spanska vänsterpartiet Podemos.
Pablo Iglesias, ledare för spanska vänsterpartiet Podemos.

SPANIEN I lördags valdes Pablo Iglesias till partiledare för Podemos (Vi kan), det spanska vänsterpartiet som vuxit fram ur ungdomsprotester, medborgaruppror och aktiviströrelsen los Indignados.

Iglesias fick 88,6 procent av rösterna och det andas en aning av personkult. Sådant kan motverkas av Podemos ultrademokratiska partistruktur, som ger stor makt åt medborgarråd, folkliga församlingar och som garanterar medlemsomröstningar om alla centrala frågor.

”Vi är alternativet till den politiska oligarkin och till korruptionen. De två stora partierna, högern och socialisterna, håller på att rasa ner i avgrunden”, sa Iglesias i sitt tal på Teatro Nuevo Apolo. Han lovade valseger inom ett år. Inte så orimligt; Podemos har redan hunnit bli Spaniens största parti och dessutom pulvriserat det gamla vänsterpartiet, Förenade vänstern.

Vi ska inte vädja till människors fruktan; vi ska möta medborgarna med ett leende, sa Iglesias och ironiserade över att de tjugo rikaste spanjorerna äger lika mycket som 14 miljoner medborgare. Så sjöng delegaterna Cambia, todo cambia - allt ska ändras - och bland åhörarna fanns representanter för vänsterpartier i Latinamerika och för den nya vänstern i Sydeuropa, till exempel det framgångsrika grekiska partiet Syriza.

Valet av Pablo Iglesias till partiledare är också en gest mot det förflutna. För runt 150 år sedan utsåg de spanska socialisterna sin ledare och sin ledamot i Internationalen; han hette just Pablo Iglesias.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.