Analsex ger mervärde

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Åsa Linderborg om ett journalistiskt experiment

Kvällsposten och GT lägger ner sina kulturredaktioner. De genererar inte tillräckligt många klick, säger GT:s chefredaktör Frida Boisen.

Från och med nu ska sidorna fyllas med material från Expressen. Den lokala särprägeln ska med andra ord bort. Men inte helt. Frida Boisen, en krönikör med fäbless för moralpanik kring barn - de äter för mycket makaroner etc - ska själv skriva ledare när hon får tid. I övrigt ska alla tankar tänkas i Stockholm. Kulturlivet begränsas till huvudstadens.

Det är en sorglustig illustration av den väg som den svenska offentligheten slagit in på: bara man tycker nånting om nånting kvalar man in som idékritiker. Bara man kan skapa rubriker kring en åsikt, har man bidragit med nåt till demokratin. Bara man har en lagom liberal åsikt kan man bedriva opinion utan att behöva argumentera närmare.

Det är klicken och delningarna på Facebook som Boisen efterfrågar. Att bevaka Västsveriges kulturliv har inget värde i sig. Bara det som säljer mest ska få plats.

Jag kan ta ett mig närstående exempel på hur det skulle se ut om vi lät oss styras av antal klick. För några år sen publicerade Aftonbladet Kultur en pytteliten notis om jag minns inte vad, men där ordet ”analsex” hamnade i rubriken. Det är fortfarande vår mest klickade text. Om jag ville ha lika många läsare till den här texten skulle jag sätta dit ordet igen i rubriken.

Det lockar till följande experiment: Vi ska lägga ut den här artikeln på nätet med två olika rubriker för att se vilken som får mest klick. Resultatet meddelas på fredag med särskild adress till Gunilla Herlitz, VD för snart alla Bonniers produkter och den som nu låter yxan gå. Får hon tag i koncernens bokförlag, har vi snart ingen kvalitetslitteratur kvar.

Opinions- och kulturmaterialet är tidningens fingeravtryck. Det är där de unika perspektiven får plats, de specifika stilisterna, den personliga bildningen, det humanvetenskapliga perspektivet. Allt det där som ger en hel publikation tyngd, kvalitet och status - som tar hela sin läsekrets på allvar.

Var tredje lokalredaktion har försvunnit de senaste tio åren och fler är att vänta, enligt en rapport från Södertörn. Två säregna redaktioner - kultur och ledare - försvann. Bonniers och med dem den liberala hegemonin stärkte ytterligare greppet.

Kulturminister Alice Bah Kuhnkes första åtgärd måste vara att tillsätta en haverikommission vid sidan av en mediautredning. Det är mer än ett bogvisir som har lossnat. Hela demokratin är på väg ner i djupet och vi med den.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.