Kultur

SD: Registrera alla invandrare

Av: 

Petter Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Partiet lägger fram motion som kräver registrering efter nationell bakgrund

Kent Ekeroth (SD) vill registrera den svenska befolkningen.
Kent Ekeroth (SD) vill registrera den svenska befolkningen.

Den 15 september 1935 införde Nazityskland de så kallade Nürnberglagarna. Myndigheterna skulle skilja ut landets judar från andra medborgare och särbehandla dem.

När Sverigedemokraten Kent Ekeroth nu i en riksdagsmotion föreslår att Kriminalvården och andra myndigheter ska registrera den svenska befolkningen efter nationell bakgrund tar han ett jättekliv mot sådana lagar.

Urskiljandet kommer först.

Särbehandlingen är nästa steg.

Det handlar inte enbart om att registrera dem som är utrikes födda eller har utländskt medborgarskap. Till och med svenska medborgare som är födda i Sverige, men med minst en utlandsfödd förälder, ska registreras.

Ekeroth inbillar sig nämligen att kriminalitet är kulturellt betingat. All modern kriminologisk forskning säger väl motsatsen, men sådant biter inte på en man med den högre missionen att ge SD ammunition för att påstå att invandrare är kriminella.

Ekeroth gör i sin motion en knepig turnering. Först klargör han att ”etnicitet” och ”ras” inte är detsamma som nationalitet, och att nationalitet borde vara mindre kontroversiellt att registrera. Men sedan nöjer han sig inte med nationaliteten ”svensk”, definierad som svensk medborgare. Det är ju just den kategori han vill bryta ner, genom att hitta på ett nytt begrepp – ursprungsnationalitet – som han vill föra bok över.

Jag ska inte här gå in i de senaste dagarnas debatt om hur SD bör etiketteras. Men vill de inte kallas fascister, borde de undvika lagförslag som oundvikligen för tanken till 30-talets judestjärnor.

UPPDATERING: Länk till motionen finns nu i texten.

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kent Ekeroth

Sverigedemokraterna