ÅSIKT

Vad ska de göra med Hinzman?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Sedan USA den 1 maj 2004 förklarade kriget i Irak för avslutat, har 5 500 amerikanska soldater deserterat. Som Naomi Klein skrev här på kultursidorna den 2 ­december förra året, är ­Jeremy Hinzman från 82nd Airborne en av dem som vägrar skjuta oskyldiga irakier. I senaste numret av The Nation förklarar han varför: ”Kriget är en bluff. Det fanns inga massförstörelsevapen, och Saddam Hussein hade inget med 11/9 att göra. Det var inget krig i självförsvar och därför är det olagligt. Jag bestämde mig för att inte delta i en ­sådan kriminell verksamhet.”

Han har därför sökt ­politisk asyl i Kanada, precis som 60 000 amerikanska desertörer under Vietnamkriget och ska i dagarna få saken prövad av Kanadas immigrations- och flyktingnämnd. Med anledning av det har den kanadensiska regeringen förklarat att frågan om kriget är olagligt eller inte är irrelevant. Därmed hoppas man försvåra för Hinzman, men beslutet kan dock inte ha varit helt lätt att fatta. Å ena sidan är regeringen rädd för ekonomiska repressalier från USA, å andra sidan pressas man av en mycket stor folklig opinion mot kriget.

Förutom Hinzmans argument mot kriget finns det flera: varje dag genomför irakierna 30–70 aktioner mot ockupationsmakten, bara natten till fredagen dödades åtta amerikaner. Fortsättning följer.

Åsa Linderborg