Fredagsmys med en lama

avMartin Aagård

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: Foto: SCANPIX
Dalai lama på Sverigebesök 2011.

Vad kallar man en turne med Mark Levengood, Lars Winnerbäck och Dalai lama?

Monsters of medmänsklighet?

Medmänskligare och mysigare än när den minst sagt oväntade trion uppträdde på ett kongresscenter i Stockholm i går, kan det i alla fall inte bli. Men Indiska-kassarna och Falun gong-aktivisterna i salen hade knappast betalat 520 kronor för att höra visdomsord från Linköpings främste singer-songwriter. Det var så klart Tibets helige höghet som fyllt salen till sista plats.

Trots att Dalai lama kallar sig själv Marxist-buddhist, brinner för fattigdomsbekämpning och dessutom nyligen ”avgått” som ledare för Tibet handlade samtalet förvånansvärt lite om politik.

Vår svenske vishetslärare Mark Levengood ledde i stället en hjärtlig diskussion om ensamhet, lycka, inre harmoni, meningen med livet, hjärnforskning och klimatproblem.

Och det märktes att Dalai lama – som visserligen verkar ha lätt för att trivas – stortrivdes.

Trots övervikten på andligt orienterade livsstilsfrågor så var Agneta Sjödin-faktorn förvånansvärt låg. Dalai lama lade ut texten om buddhistisk epistemologi, stela andliga ledare från Japan, berättade att den tibetanska buddhismen är mest intellektuell av alla buddhismer och passade på att avfyra ett oräkneligt antal vitsar.

Även om man velat höra åtminstone något litet om Kinas krig mot den konservativa lamaismen så var det lätt att mysa med. Vårt behov av flintskalliga farbröder som säger kloka saker är omättligt.

Publicerad: