Kultur

Så blir du kul som katten ...

Av: 

Martin Aagård

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Amerikansk forskare lanserar ny humorteori

LOL-katten.

Världens första forskningsseminarium om humor genomfördes i januari i San Antonio, USA och bjöd på flera vetenskapliga genombrott, rapporterar tidskriften Wired i sitt nya nummer.

Bland annat kunde forskaren Nina Strohminger från University of Michigan efter studier av humorhjälpmedlet Liquid ass konstatera att fisar gör allting roligare.
 

Men den viktigaste presentationen hölls av Peter McGraw, 41-årig professor på University of Colorado, vars empiriska humorforskning bland annat inkluderat medicinsk marijuana och närstudier av filmen Hot tub time machine. McGraw lanserade här för första gången sin universella humorteori, den så kallade BVL-teorin (Benign Violation Theory), som går ut på att all humor bryter ett tabu, lurar någon på det förväntade, eller på annat sätt chockar. Men, och detta är viktigt, den måste chocka ofarligt.

Grundaren av tidskriften Humor: International Journal of Humor Research, avfärdade visserligen McGraws teori som ”bullshit”, men enligt sin upphovsman kan BVL-teorin förklara samtliga anledningar till att vi skrattar, från kittlingar till Sarah Silverman.
 

Faktum är att McGraws teorier redan omsätts i praktiken av Ben Huh, vd för the Cheezburger network, som uppfann de så kallade ”LOL-katterna”. Huh använder McGraws teorier för att förutspå nästa stora grej på internet.

”McGraw har mycket mer rätt än alla andra”, hävdar Huh. Och man kanske kan lita på honom.

En människa som tjänat miljoner på bilden av en katt med texten ”I can has cheezeburger?” vet ju uppenbarligen något om humor som vi andra inte vet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!