USA kan lita på Hultqvist

Olle Svenning om en luftförsvarsbeställning i strid mot expertisen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Stefan Löfven och Peter Hultqvist besöker i september avslutningen på Aurora i Tureholm utanför Trosa.
Stefan Löfven och Peter Hultqvist besöker i september avslutningen på Aurora i Tureholm utanför Trosa.

Försvarsminister Peter Hultqvist håller sig med en huvudprincip: vi gör allt som Nato begär bara vi, formellt, slipper undan medlemskap.

Hultqvist-doktrinen illustreras av den dagsaktuella mångmiljardbeställningen av ett svenskt luftförsvarssystem.

Valet stod mellan amerikanska Patriot-systemet och det europeiska(fransk/italienska) SAMP/T.


Den amerikanske vapenproducenten är Raytheon, känd från flygbombningar under Vietnam-kriget. ”Högst effektiva”, berömmer sig bolaget på sin hemsida. Patriot-systemet användes under båda Irak–krigen. Effektiviteten de gångerna var mer betänkliga: ett antal av ”de egna” soldaterna dödades och ett par av de ”egna” planen sköts ner.

Patriot-systemet kallas av experter för föråldrat och betraktas som dyrare än den europeiska konkurrentens. Den bedömningen gjorde också Försvarets materielverk (FMV) efter noggranna analyser.

Raytheon har därför, i samverkan med Trump-administrationen, drivit en hård lobbyverksamhet, främst riktad mot Peter Hultqvist. Vapenbolagets chef Thomas A Kennedy skrev, mot krigsindustrins alla affärsprinciper, ett privatbrev till Hultqvist: ”Jag är mycket uppmuntrad av att höra att Patriot övervägs av Sverige”.

Trumps försvarsminister James Mathis bjöd Hultqvist till USA för samtal. Därefter blev FMV:s kritiska rapport om Patriot till makulatur, lika poänglös som president Macrons försök att förmå Sverige ingå i ett tänkt EU-försvar och i en europeisk försvarsindustri. I valet mellan Nato och EU tvekar inte Hultqvist. Han besegrade finans- och utrikesministern.


Patriot-systemet är en fundamental del av Nato:s militära uppbyggnad. Det installeras i Litauen och Rumänien och finns i Polen. Den amerikanske försvarsministern, på blixtbesök i Helsingfors häromdagen, klargjorde för de svenska och finska försvarsministrarna vad som gäller: Patriot ska vara norra och östra Europas luftvärnssystem. Hultqvist lovade betala startavgiften för Sverige: tio miljarder.

Ett litet problem, som den polska regeringen uppmärksammat, är att Patriot, för att kunna motverka ett tänkt ryskt anfall, måste kompletteras av ett system (Skyceptor) utvecklat av Israel.

Det kommer inte att störa det svenska militärindustriella komplexet. USA kan lita på Hultqvist.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.