Upp-och-nedvända-världen i 30 minuter

Kinas ambassadör tar priset i postmodernistiskt nyspråk

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Kinas ambassadör Gui Congyou intervjuas i SVT-programmet ”30 minuter” med Anders Holmberg.
Kinas ambassadör Gui Congyou intervjuas i SVT-programmet ”30 minuter” med Anders Holmberg.

Man kan förstå, och kanske till och med respektera, att Kina inte skickade sin vassaste ambassadör till det lilla landet Sverige, men av 1,4 miljarder medborgare måste man ändå ha haft någon bättre.

I onsdagens säsongsavslutning av 30 minuter med Anders Holmberg på SVT tar Kinas ambassadör Gui Congyou priset för postmodernistiskt nyspråk och verklighetsförvrängning, om än ibland stammande. Men vem hade inte varit nervös inför att representera folkrepubliken utomlands? Gui Congyou blev själv så sent som 2019 känd för liknelsen ”fint vin för vänner, vapen för fiender” apropå svenska journalister som ifrågasatt fängslandet och kidnappningen av den svenske förläggaren Gui Minhai.

Själv hade man satt vinet i halsen för ett mindre pressade uppdrag än att under 30 minuter låtsas som att ”upp är ned och ned är upp”, som Holmberg beskrev Congyous uttalanden.


Och nog blir intervjun upp-och-nedvända-världen till slut. Kina har visst yttrandefrihet, men inte så långt att man får bryta mot lagen. Kina är visst en demokrati. Den leds bara av kommunistpartiet. Hur Congyou kan veta att 1,4 miljarder kineser stödjer just kommunistpartiet? Han har minsann inte hört någon säga emot.

Expressen-journalisten Jojje Olsson som fått hotbrev från ambassadören efter sin rapportering om Xinjiang-provinsen? Enligt Congyou inget problem i sig, men att Olssons problem är att han ”påstår sig vara Kinakännare” men trots det åkt till Taiwan. Eller vänta. Taiwan är såklart en del av Kina. Men. Olsson har allierat sig med ”ett fåtal Kinakritiker” i Taiwan. Phew. Kula duckad.

Situationen i Xinjiang och de hundratusentals uigurer som enligt människorättsorganisationer och FN satts i arbetsläger? Nej nej. Bara utbildning och integrationssatsningar för personer som begått ”lättare terrorbrott”. Sverige och Frankrike gör likadant. Bara ”ett fåtal” personer påstår något annat och de ljuger.


”Ett fåtal” kan för en ambassadör som representerar 1,4 miljarder människor antagligen betyda precis vad som helst. Man undrar också vart ambassadören åkt för att hitta alla svenska muslimer som utan lön plockar bomull åt H&M på de svenska åkrarna. I Sverige har vi faktiskt thailändare som plockar bär för symboliska summor i stället.

Efter intervjun lär Congyou inte bli en populärare ambassadör. Och Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lär inte vilja få honom mindre utvisad. Kanske skulle läget bli lugnare med Kinas nästsämste ambassadör. Å andra sidan man kan misstänkta att Sverigedemokraternas talesperson Markus Wiechel är mest förbannad på Kinas förfarande att ge Jojje Olsson en förvarning. I SD:s föregångsland Ungern blir oboeroende journalister trots allt sparkade helt utan en notis i jobbmailen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.