Kultur

”Kafferepet” – flyktig förströelse med klass

Här får du höra småstädernas egna legender

Av: 

Stefan Sköld

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Kafferepet” består av komikerna Albin Olsson, Johanna Hurtig Wagrell och Nisse Hallberg.
”Kafferepet” består av komikerna Albin Olsson, Johanna Hurtig Wagrell och Nisse Hallberg.

KULTUR

I småstaden där jag växte upp fanns en anmärkningsvärd figur vid namn Hepatit C. Jag minns inte bakgrunden till namnet, men det är ju sannolikt ganska själv­beskrivande. Han var någon äldre man kunde ringa om man behövde skjuts till förslagsvis krogen, om man råkade befinna sig i någon håla lite längre utanför stan. Varför han agerade som en gratis dåtida Uber är oklart, men lite suspekt är det förstås nu när man tänker tillbaka på det.

Hursomhelst. Fråga vem som helst som kommer från en mindre ort och jag garanterar att de kan berätta om lokala original och kufar i plural med tillhörande legendariska skrönor som är mer eller mindre sanna. Och jag kommer inte heller att ta gift på legenden om Hepatit C.

Podden ”Kafferepet” består av komikerna Nisse Hallberg, Johanna Hurtig Wagrell och Albin Olsson. De läser varje vecka upp ett antal sådana här skrönor som lyssnarna skickar in. I slutet väljer de ut den bästa som de sedan ämnar sprida vidare som vandringssägen.

Det här är en direkt kopia av den brittiska podcasten Gossipmongers som kört på i ett antal säsonger redan. Ingen skam i det. Varför inte adoptera ett bra koncept? Originalet består (eller bestod) också det av en komikertrio, numera duo efter att en under mystiska omständigheter ska ha fått sparken.

Det som skiljer den svenska från sin brittiska förlaga är den lite mer tillbakalutade och vardagliga tonen. Originalet är visserligen ofta väldigt roligt, men lite väl teatraliskt inramat. Kafferepet vinner på sin avslappnade stil, och det är som roligast när de själva har roligt. För helheten har verkligen sina toppar och dalar. Vissa stories är hysteriska och det är när de själva är på väg att bryta ihop av galenskapen som det lyfter.

Ett lite mer kontrollerat redaktörande för att sålla bort de lägst flygande och mest osannolika historierna hade varit en vinst. Men på det stora hela är det här högklassig, flyktig förströelse. Varken mer eller mindre.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Den fina gränsen mellan stark tro och vanföreställning

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Podcast