”Gamla och vaga anklagelser”

Ska Säpo bestämma vem som får jobba som journalist? undrar Egor Putilov i en replik – Patrik Oksanen svarar direkt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Efter att Samnytt som enda högertidning tilldelades ynka 245 tusen kronor (av totalt 140 miljoner) i mediestöd gick Patrik Oksanen omedelbart till attack genom att dra upp samma gamla och ytterst vaga anklagelser om mina ”kontakter med rysk underrättelsetjänst”.

Anklagelsen kom 2019 och sedan dess har man inte lyckats svara på frågor om den eller belägga den. Ska jag ha träffat misstänkta personer i egenskap av journalist för en intervju? Som källa i en granskning? Något annat? Det finns inget svar. Nästan varje verksam journalist skulle kunna anklagas på samma grunder.

Men likväl tycker Oksanen att detta utgör tillräckligt underlag för att i praktiken stoppa mig som journalist och den tidning som jag arbetar för. Det är inte förvånande att detta kommer från samma person som bland annat krävde att myndigheterna skulle använda ”sunt förnuft” i stället för lagar. Det som däremot förvånar mig är att svenska offentligheten och demokratin är så svaga att man hjälplöst ser på när de mest bisarra krav på att rulla tillbaka rättsstaten och demokratin framförs. Är det statens säkerhetstjänst som ytterst ska bestämma vem som får jobba som journalist? Är det en polisstat vi vill ha?

Egor Putilov är chefredaktör för Samnytt

SVAR DIREKT Det handlar om vad skattepengarna går till

Frågan handlar inte om vem som ska få kalla sig journalist, utan vad skattepengar ska gå till. Anklagelserna om kontakter med rysk underrättelsetjänst är lite mer än diffusa, de var underlag för Riksdagsbeslutet att neka ackreditering.

Hitte-påtramset om "sunt förnuft" versus lagar som Putilov tillskriver mig fattar jag inte ens. Slutligen, något som illustrerar min poäng om varför Samnytt inte ska ha presstöd:

Efter publiceringen på AB Kultur hämnades Samnytt genom att lägga en över ett år gammal attackartikel mot mig i topp på sajten. Så gör inte en chefredaktör på en tidning som ägnar sig åt journalistik enligt de pressetiska reglerna.

Patrik Oksanen

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN