ÅSIKT

”Göteborgskravallerna inget mot Stockholmskravallerna”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

PETTER LINDGREN lär sig något bland punkterade ögon och krossade tänder

Foto: Karl August – blev inte förgiftad. Bild ur boken

■ ■Göteborgskravallerna var inga kravaller, åtminstone inte i jämförelse med Stockholmskravallerna den 20 juni 1810, dagen då en rasande folkhop bankade livet ur gustavianen och riksmarskalken Axel von Fersen. Detta med anledning av att den från Danmark inlånade och populäre tronföljaren Karl August, som man trodde, förgiftats till döds av Fersen. I själva verket, visar obduktionsprotokollen, rörde det sig förmodligen om ett slaganfall.

■ ■ Herman Lindqvist drar sitt favoritnummer en gång till, i Mordet på Axel von Fersen, volym sju i serien Stockholms historia (Historiska media). Paraplyspetsar punkterar Fersens ögon, bröstkorgen krasar och ”tuggtobak sticks in mellan de krossade tänderna”. Lindqvist spar inte på levandegörande vederstyggligheter men lyckas också väva in de komplicerade turerna kring tronföljden efter mordet på Gustav III. Läsaren vaggar äcklad men något mera underkunnig ut i sommarhettan på Hornsgatan som ännu tycks eka av folkmassans rop: ”Dö din förbannade hund!”

■ ■Synd på Karl August för övrigt. På Per Krafft den yngres porträtt i boken ser dansken ut som en hyvens typ, lite småful sådär, mild i blicken. ”Ingen intellektuell stjärna”, men med, och här låter Lindqvist nästan som en sportkrönika om Henke Larsson i fotbollslandslaget, ”egenskaper som alltid verkat sympatiska på svenska folket: enkelhet, rättframhet, anspråkslöshet”.

Historia

Petter Lindgren