ÅSIKT

I huvudet på Esbati - och mig själv

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Esbati - från blogg till bok.
KULTUR

■ ■"I huvudet på Ali Esbati" skulle hans bok kunnat heta. Rappa debattinlägg om dagspolitiken, strödda med kloka kommentarer, ilskna påhopp. Bloggen har blivit bok - Agenda.

Ali Esbati var en radikal och spännande ordförande för Ung vänster, men sedan har det varit tyst, tyst för att Ali Esbati är vänster och för att det inte finns en offentlig vänsterarena att samtala på.

Den borgerliga mediedominansen är total. Till och med Aftonbladets huvudägare är helt vanliga norska kapitalister - Schibsted. Resten av medierna ägs av Bonniers, MTG eller andra privatkapitalister som också äger tv- och radiokanaler, filmbolag, bokförlag, tidningsdistributörsbolag, tryckerier, biografkedjor - ja i princip allt vi ser, hör och tänker är format av några få.

Ändå röstar majoriteten, än så länge, på sossarna, v och miljöpartiet.

■ ■Det bevisar inte att vänstern tänker bättre eller är klokare (även om de är det också) utan att de flesta anser att de vinner på en radikal politik och därför röstar för en rättvisare fördelning, bättre offentligt finansierad skola, vård och omsorg.

Det är egentligen obegripligt att ingen medieägare försökt tjäna pengar på att starta en morgontidning med tydligt underifrånperspektiv och med vänstersinnade ledar-, kultur- och opinionssidor. En tidning i samklang med folkflertalets åsikter.

Det har dock inte hänt. Därför är det extra viktigt att Esbati finns, men också extra tråkigt att hans främsta forum är hans egen blogg. Esbati skriver om maktkoncentrationen i medierna men också om galna privatiseringar, löneorättvisor, backlashen mot feminismen och mycket, mycket mer -

ibland känns det som om att vara i huvudet på en begåvad variant av sig själv.

Samhälle

Pelle Andersson